Mąka kukurydziana otrzymywana jest przez zmielenie ziaren kukurydzy.
Zawiera duże ilości białka oraz błonnika.
Bogata w witaminy z grupy B, a także witaminę A i E oraz liczne składniki mineralne- potas, kobalt, selen, magnez, fosfor.
Produkty z kukurydzy są sycące, dodają energii, działają uspokajająco.
Regularne spożywanie ułatwia koncentracje, poprawia pracę mózgu, zapobiega zaparciom, obniża ryzyko chorób serca.
Kukurydza pobudza regenerację i wzrost komórek. Ekologiczna mąka kukurydziana charakteryzuje się szerokim zastosowaniem w żywieniu.
Polecana jest przede wszystkim do wypieku ciast, babeczek i wafli.
Wysoka zawartość skrobi powoduje powstawanie drobnych porów w strukturze ciasta, nadając mu lekkości.
Wypieki z mąki kukurydzianej mają przepiękną złotą barwę. Doskonale nadaje się również do zagęszczania zup i sosów.
Produkt objęty certyfikatem ekologicznym PL-EKO-07-07904(11).
BIO PLANET Mąka kukurydziana BIO