Halloumi to ser solankowy półtwardy z Cypru. Wytwarzany jest z surowego mleka owczego i koziego, a także z dodatkiem krowiego. Ser jest bardzo podobny do sera Mozzarella. Biały, elastyczny, błyszczący miąższ może być nieco gumowaty i włóknisty. Halloumi ma łagodny smak, lekko słony, często przyozdabiany miętą, która nadaje mu charakterystycznego zapachu.
SOMIS Ser Halloumi
Produkt wycofany
Skład i alergeny
Składniki
mieszanka mleka krowiego, owczego i koziego, sól, podpuszczka, mięta, uwaga na alergen: zawiera mleko krowie, owcze i kozie.
Wartości odżywcze
Tłuszcz (g)
26.20 g
37.4%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g)
15.00 g
75.0%
węglowodany
2.30 g
0.9%
w tym cukry (g)
2.30 g
2.6%
Błonnik (g)
0.00 g
białko
23.20 g
46.4%
Sól (g)
2.30 g
38.3%
Dzienna porcja obliczona na podstawie wartości energetycznej dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal) na 100 g produktu.Twoje zapotrzebowanie może być wyższe lub niższe.