Dodaj do ulubionych
GOODVALLEY Parówki 100% mięsa bez konserwantów 210 g
Ważny do 21-03-2021
Dodaj do ulubionych
TARCZYŃSKI Naturalnie Parówki 100% z szynki 200 g
Ważny do 23-03-2021
Dodaj do ulubionych
TARCZYŃSKI Parówki z szynki 220 g
Ważny do 01-04-2021
Dodaj do ulubionych
GOODVALLEY Z chowu bez antybiotyków Kiełbasa 100% mięsa. 400 g
Ważny do 19-03-2021
Dodaj do ulubionych
SOKOŁÓW Parówki z szynki 250 g
Ważny do 19-03-2021
Dodaj do ulubionych
OLEWNIK STARA WĘDZARNIA Kiełbasa myśliwska sucha 215 g
Dodaj do ulubionych
OLEWNIK Kiełbasa biała surowa 800 g
OLEWNIKKiełbasa biała surowa~800 g24,99 zł / kg
Super cena
19,9921,99
Do koszyka
Dodaj do ulubionych
OLEWNIK Kiełbasa krakowska pieczona sucha 150 g
Dodaj do ulubionych
WASĄG Parówki z indyka BIO 150 g
Ważny do 27-03-2021
Dodaj do ulubionych
INDYKPOL Frankfurterki z piersi z indyka 180 g
Ważny do 16-03-2021
Dodaj do ulubionych
WASĄG Parówki drobiowe EKO 4 szt. 240 g
WASĄGParówki drobiowe EKO 4 szt.240 g66,63 zł / kg
Super cena
15,9917,99
Do koszyka
Ważny do 22-03-2021
Dodaj do ulubionych
INDYKPOL Bianka parówki z piersi indyka 220 g
Ważny do 18-03-2021
Dodaj do ulubionych
BIO VERDE Salami Toscanella - plastry BIO 80 g
Ważny do 19-04-2021
Dodaj do ulubionych
INDYKPOL Kiełbasa zawijana (360g-540g) 450 g
Dodaj do ulubionych
MORLINY Berlinki Parówki wieprzowe 250 g
Ważny do 19-03-2021
Dodaj do ulubionych
MORLINY Berlinki Parówki z serem 250 g
Ważny do 31-03-2021
Dodaj do ulubionych
MORLINY Berlinki Parówki z kurcząt 250 g
Ważny do 18-03-2021
Dodaj do ulubionych
SOKOŁÓW SOKOLIKI Parówki 140 g
Ważny do 21-03-2021
Dodaj do ulubionych
SOKOŁÓW SOKOLIKI Kiełbaski 140 g
Ważny do 19-03-2021
Ważny do 28-03-2021
Dodaj do ulubionych
KRAKUS. Parówki z szynki 200 g
Ważny do 25-03-2021
Dodaj do ulubionych
KRAKUS. Parówki z piersi kurczaka 200 g
Ważny do 24-03-2021

Parówki, kiełbasy i kaszanki

Parówki, kiełbasy oraz kaszanki pojawiają się dosyć często w naszym menu - czy to na śniadanie, czy na kolację. Po te pierwsze sięga okazjonalnie około 70% Polaków, a 30% spożywa je raz w tygodniu. Można je łatwo i szybko przyrządzić, co jest niewątpliwą zaletą tego typu posiłku. Z kolei kiełbasy kładziemy najczęściej na kanapki, dodajemy do zapiekanek lub pieczemy. Kaszanki zaś to rarytas podawany na ciepło podczas grilla, a nawet w renomowanych restauracjach. Wszystkie te produkty mają swój niepowtarzalny smak, a ich jakość musi być poparta wysokiej jakości składem, którego należy pilnować każdorazowo sięgając na półkę sklepową.

Parówki – smaczne solo lub w innych potrawach

Parówki to wyrób homogenizowany, wykonany z mięsa oraz innych surowców poddanych zmieleniu na jednolitą masę bez widocznych i wyczuwalnych kawałków. Jego smak wzmacniany jest przyprawami, a w kolejnym etapie produkt poddawany jest obróbce cieplnej. Wewnątrz parówki znajduje się najczęściej mięso chude (z piersi kurczaka lub indyka czy szynki wieprzowej) oraz mięso tłuste (z golonki wieprzowej, pręgi wołowej, niestety czasem też MOM – czyli mięso oddzielane mechanicznie) oraz wiele innych dodatków i substancji wypełniających.Najlepsza parówka to ta z możliwie najkrótszym składem, bez azotynów, stabilizatorów, fosforanów, glutaminianu sodu, ekstraktu drożdżowego, wzmacniaczy smaku, maltodekstryny, zagęstników, przeciwutleniaczy i regulatorów kwasowości. Jej wsad mięsny powinien stanowić minimum 80% a najlepiej 90% produktu, a proporcja mięsa chudego do tłustego wynosić 1:1. Do tego tłuszcz ze skórek, woda oraz sól i mamy smaczną parówkę, która może stanowić posiłek solo lub być jednym z elementów różnych potraw.

Kiełbasy i kaszanki – idealne na stół na co dzień i od święta

Kiełbasy powstają ze zmielonego mięsa lub podrobów, przypraw i ziół, które po zmieszaniu wtłaczane są do jelita naturalnego lub osłonki celulozowej. W Polsce od wielu wieków wędzi się je, a w innych regionach Europy poddaje się długotrwałemu procesowi suszenia. Ich smak zależy od rodzaju mięsa: wieprzowego, wołowego, drobiowego czy cielęcego, a także różnorodnych kompozycji ziół stosowanych przez masarzy.Kaszanki to połączeniu krwi wieprzowej z kaszą oraz przyprawami. Przed wiekami na terytorium Polski przyrządzano ją na wiele sposobów: z wątrobą, podgardlem, mięsem z głów i skór wieprzowych, a wszystko to po ugotowaniu mieszano z kaszą (gryczaną, jęczmienną lub jaglaną), krwią, cebulą oraz pieprzem i majerankiem. Otrzymaną masę napychano do osolonych jelit.Dziś dobrze przygotowane kaszanki to źródło cennych mikroelementów, w tym łatwoprzyswajalnego żelaza hemowego, wspierającego odporność organizmu, produkcję krwinek oraz biorącego czynny udział w transporcie i magazynowaniu tlenu w komórkach. Zawierają cynk potrzebny do rozwoju i regeneracji tkanek, składnik enzymów trawiących białka, węglowodany oraz tłuszcze mające dobry wpływ na sprawność umysłową. Ponadto obecna w nich kasza jest bogata w fosfor, miedź, potas, witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy - idealny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego.Można je podgrzewać na patelni, idealnie smakuje z grilla. Warto ją mieć w swoim menu, ale i jeść z umiarem, ze względu na podroby i skórki wieprzowe, które podwyższają stężeniu tłuszczu oraz złego cholesterolu.W naszym sklepie odnajdziesz szeroką ofertę zdrowych parówek, kiełbas i kaszanek, idealnych na każdą okazję – sprawdź sam!