Orzechy to niezwykle wartościowy element codziennej diety, znany od setek tysięcy lat.
Orzechom włoskim ze względu na kształt przypominający mózg, przypisuje się korzystne działanie. To źródło cennego potasu wspierającego nasz układ nerwowy. Od pradawnych czasów doceniano również walory orzechów laskowych. Dzięki bogactwu tiaminy uchodzą za eliksir młodości i gwarant długowieczności. Podobne właściwości cechują migdały, które ze względu na smak i zawartość minerałów, znajdują szerokie zastosowanie w kulinariach oraz kosmetyce. Wapń i wit. E wpisują je do diety osób aktywnych. Mimo, że orzechy nerkowca to jedne z najpóźniej odkrytych przysmaków, pod kątem odżywczym nie odbiegają od swoich poprzedników. Stanowią znaczące źródło witaminy B6 oraz cynku.
Cechy
źródło magnezu
Dobra i polska firma
BAKALLAND Mieszanka orzechów