SANTE
Kasza kukurydziana
Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Produkt otrzymany z obłuszczonego, połamanego i posegregowanego ziarna kukurydzy.
Kukurydza jest bogatym źródłem składników odżywczych i witamin: E, A oraz z grupy B, stanowi także źródło cennych składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i siarkę.
Zawiera także cenny selen pierwiastek stosowany w profilaktyce nowotworowej. Z kaszki kukurydzianej sporządza się kleiki podawane cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom.
Kaszka kukurydziana jest doskonałym źródłem węglowodanów w postaci skrobi i błonnika; pozostając przy tym daniem lekkostrawnym. Należy do grupy produktów bezglutenowych, polecanych cierpiącym na celiakię.
Kaszkę kukurydzianą można przygotowywać na wiele sposobów, np. rozgotowuje się ją na kleistą masę, rozsmarowuje na blasze i pozostawia do zastygnięcia, następnie kroi i zapieka lub smaży. Można ją połączyć z masłem, jarzynami, wędliną czy serem i podawać jako dodatek do innych potraw.
Natomiast przy gotowaniu na sypko dolewa się wodę w stosunku 1:1.
Kaszę gotuje się na małym ogniu, powoli, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.
źródło błonnika
Kasza kukurydziana
Ryż biały (4x100g)
Najniższa cena: 3,99 zł
Podpłomyki bez dodatku cukru
Ryż biały
Ryż jaśminowy (4x100g)
Ryż parboiled (4x100g)
Płatki owsiane górskie
Płatki owsiane błyskawiczne
Płatki owsiane
Kasza gryczana biała (4x100g)
Kasza gryczana prażona (4x100g)
Kasza gryczana prażona
Mąka ziemniaczana
Kasza manna
Kasza manna błyskawiczna
Kasza jaglana (4x100g)
Kasza jaglana
1. Odpowiednią ilość kaszki wsypać do gorącego mleka lub wody. 2. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować ok. 5 minut. Dosłodzić do smaku. Zalecane proporcje: Gęsta: 2,5 łyżki na szklankę płynu. Płynna: 2,5 łyżki na 2 szklanki płynu.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte.
Paprotnia ul. Kupiecka 17 62-513 Krzymów
Jedna porcja dostarcza (~50 g): energia 744 kJ 176 kcal 9%* w 100 g: 1488 kJ / 351 kcal *% RWS *Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
Kupiec Sp. z o.o. Paprotnia ul. Kupiecka 17 62-513 Krzymów
Kupiec
Marka | Kupiec |
Produkt otrzymany z obłuszczonego, połamanego i posegregowanego ziarna kukurydzy. Kukurydza jest bogatym źródłem składników odżywczych i witamin: E, A oraz z grupy B, stanowi także źródło cennych składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i siarka. Zawiera także cenny selen - pierwiastek stosowany w profilaktyce nowotworowej. Z kaszki kukurydzianej sporządza się kleiki podawane cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom. Kaszka kukurydziana jest doskonałym źródłem węglowodanów w postaci skrobi i błonnika; pozostając przy tym daniem lekkostrawnym. Kaszkę kukurydzianą można przygotowywać na wiele sposobów, np. rozgotowuje się ją na kleistą masę, rozsmarowuje na blasze i pozostawia do zastygnięcia, następnie kroi i zapieka lub smaży. Można ją połączyć z masłem, jarzynami, wędliną czy serem i podawać jako dodatek do innych potraw. Natomiast przy gotowaniu na sypko dolewa się wodę w stosunku 1:1. Kaszę gotuje się na małym ogniu, powoli, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliła.
#ZdrowaRadoscZycia
Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Jakość sprawdzona, Produkcja kontrolowana TÜV Rheinland - www.tuv.com
Wyprodukowano w Polsce