Cielęcina jest lekkostrawna, doskonale nadaje się do przygotowania dań dietetycznych, ponieważ zawiera mało tłuszczu do 1,5%, który jest tylko pod skórą. W cielęcinie jest sporo witamin: A, B1, B2, PP.
Z uwagi na dużą zawartość wapnia warto podawaćją dzieciom. Dla pań domu nie bez znaczenia jest fakt, że potrawy z cielęciny przygotowuje się o wiele szybciej niż z wołowiny, baraniny czy wieprzowiny. Mięso cielęce jest bardziej miękkie i kruche.Cielęcinę przyrządza się na wiele różnych sposobów: smażoną, gotowaną, pieczoną na grillu, nadziewaną. Idealne przyprawy do cielęciny to: bazylia, estragon, cząber, lubczyk, majeranek, pieprz, kolendra, ziele angielskie, liść laurowy, a także cebula i czosnek.Żeberka są idelane do duszenia na podrawce. Produkt rozmrażany . Nie nadaje się do ponownego zamrożenia.
FRISCO FRESH Żeberka cielęce z kością