Komosa ryżowa (Quinoa) i jej właściwości oraz wartości odżywcze od ponad 3000 lat są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Nazywana "świętym zbożem Inków”, "złotym ziarnem Inków" i „matką zbóż”. Jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). Tradycyjne zboża nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową wyjątkową. Komosa wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Zawarty w niej błonnik reguluje procesy trawienne, a nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiadają za regulację poziomu cholesterolu, działają przeciwmiażdżycowo. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, wartościowe przeciwutleniacze, które zapobiegają procesom starzenia organizmu a także witaminy z grupy B oraz witaminę C, D i E. Komosa zawiera też 2 razy więcej wapnia niż mleko.
Idealna do sałatek, zup i jako dodatek do mięs.
PURELLA SUPERFOODS Komosa ryżowa BIO