Potwierdzenie Twojej lokalizacji, pozwoli nam lepiej dopasować asortyment produktów i sposób dostawy Twoich zakupów. Więcej
Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Cztery fakty o pietruszce Intensywnie zielona i przepyszna pietruszka zwykle służy jako przybranie dań, jednak pod atrakcyjną powłoką kryje się znacznie więcej zalet. Oto cztery fakty, które przekonają Cię o jej wspaniałych właściwościach: Nazwa pietruszka pochodzi od dwóch greckich słów: petrose oznaczającego skałę (gdyż zazwyczaj rośnie pośród kamieni) oraz selenium, czyli seler – można zatem powiedzieć, że pietruszka to „skalny seler”. Już w XVIII wieku używano jej jako przybrania, gdyż wierzono, że pietruszka odświeża oddech i neutralizuje nieprzyjemne zapachy. To dlatego często towarzyszy intensywnym smakom, takim jak czosnek czy ryba. Dobrze zbilansowane dania stymulują wszystkie receptory smaku, a smak pietruszki jest cierpki, aromatyczny, z lekką goryczką – pasuje do wszystkiego. Dzięki łagodnej goryczce świetnie nadaje się do gulaszy, zup i sosów. Powszechnie stosowana w kuchni śródziemnomorskiej, pietruszka jest głównym składnikiem wielu popularnych, orzeźwiających dań, jak salsa verde, tabbouleh, sos aioli czy pesto. Jest też najlepszą przyjaciółką sałatek. Spróbuj pietruszki Kamisa z soczystym pstrągiem pieczonym w boczku.
Pietruszka
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.
przechowywać w chłodnym, suchym i zacienionym miejscu
Zapisz się do newslettera i odbierz 10 zł
Kupon jest jednorazowy i przeznaczony dla nowych subskrybentów.
Aktywuje się przy zakupach od 100 zł.