Ładowanie...
Zamawiam
Koszyk: 0,00

Z powodu decyzji administracyjnej wstrzymujemy sprzedaż alkoholu. Przepraszamy za wszystkie niedogodności tym spowodowane.

LAZUR Ser pleśniowy srebrzysty 100 g

Data ważności: 24-01-2019
Ważne30+dni
Ser pleśniowy - Lazur. Bogaty, aksamitny smak.
FriscoNowy, zapakowany
5,99
za 1 szt. / 100 g
59,90 / kg
EAN: 5907070004141
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.

Opis produktu

Ukryj
To prawdziwie smakowity, delikatny ser pleśniowy. Jego miąższ jest wilgotny i aksamitny, a smak bogaty, czysty, orzeźwiający z występującym w tle posmakiem grzybów. Skórka sera jest ciekawa i różnorodna. Jest efektem rozwijającej się na powierzchni szlachetnej pleśni Penicillium roqueforti. Występowanie na powierzchni form o zabarwieniu białym, błękitno-zielonym oraz bardzo ciemnym zielonym jest naturalne i zależy od stopnia dojrzałości sera. W miejscu, gdzie kremowy miąższ styka się z pleśniową pierzynką występuje często różowo-brązowy cień, który świadczy o tym, że zaszła głęboka proteoliza białka do łatwo przyswajalnych białek prostych i peptydów z uwolnieniem się barwnych aminokwasów aromatycznych. Podwyższa to strawność sera oraz powoduje powstanie typowego smaku. By doznać całego bogactwa bukietu smakowo-zapachowego sera należy spożywać go ze skórką i tylko wtedy, gdy osiągnie temperaturę pokojową! Ser Lazur srebrzysty, tak jak wszystkie sery pleśniowe, jest aktywny biologicznie. Cały czas dojrzewa nabierając silniejszego charakteru. Proces ten jest naturalny i zachodzi szybciej w miarę wzrostu temperatury.

Składniki

Pokaż

Informacje dla alergików: pozostały tekst

PRODUKT BEZGLUTENOWY


Składniki

mleko pełne pasteryzowane, sól, stabilizator chlorek wapnia, bakterie fermentacji mlekowej, kultury bakterii Bifidobacterium BB-12, szlachetna pleśń 

Wartości odżywcze

Pokaż

Wartości odżywcze

OkreślenieW 100gW jednostce
Wartość energetyczna kJ1447,01447,0
Wartość energetyczna kcal349,0349,0
Tłuszcz30,030,0
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 20,020,0
Węglowodany 1,81,8
w tym cukry 0,00,0
Białko18,018,0
Sól2,52,5

Przygotowywanie i przechowywanie

Pokaż

Przechowywanie

Przechowywać w temperaturze 1-6°C.