Szanowni Państwo, informujemy, że codziennie o godz. 9:00 oraz 19:00 otwieramy dodatkowe terminy dostaw na dzień kolejny.

Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Dodaj do ulubionych
HOUSE OF ASIA Makaron ryżowy z zieloną herbatą 200 g
Ważny do 05-08-2022
Dodaj do ulubionych
HOUSE OF ASIA Makaron Udon 300 g
HOUSE OF ASIAMakaron Udon300 g21,63 zł / kg
Super cena
6,498,49
Do koszyka
Ważny do 06-07-2022
Dodaj do ulubionych
HOUSE OF ASIA Makaron Ramen 300 g
HOUSE OF ASIAMakaron Ramen300 g21,63 zł / kg
Super cena
6,498,49
Do koszyka
Ważny do 18-08-2022
Dodaj do ulubionych
HOUSE OF ASIA Makaron Soba 300 g
HOUSE OF ASIAMakaron Soba300 g21,63 zł / kg
Super cena
6,498,49
Do koszyka
Ważny do 18-08-2022
Dodaj do ulubionych
HOUSE OF ASIA Makaron ryżowy (5 mm) 200 g
Ważny do 23-09-2022
Ważny do 25-09-2022
Ważny do 09-09-2022
Ważny do 30-06-2022
Dodaj do ulubionych
HOUSE OF ASIA Makaron Mie (pszenny) 250 g
Ważny do 01-11-2022
Dodaj do ulubionych
FARMER Makaron ryżowy 3mm 400 g
Ważny do 30-09-2022
Dodaj do ulubionych
FARMER Makaron ryżowy 1mm 400 g
Ważny do 19-09-2022
Ważny do 31-05-2022
Ważny do 15-06-2023
Dodaj do ulubionych
TAO TAO Makaron sojowy chiński 100 g
Ważny do 30-05-2023
Nowość
Dodaj do ulubionych
GOONG Makaron Ryżowy wstążki			 200 g
Ważny do 15-10-2022
Nowość
Dodaj do ulubionych
GOONG Makaron Ryżowy nitki VERMICELL 200 g
Ważny do 15-10-2022
Ważny do 30-05-2023
Ważny do 27-07-2022
Dodaj do ulubionych
GO-TAN Makaron Ramen 250 g
Ważny do 30-06-2022
Dodaj do ulubionych
GO-TAN Makaron ryżowy mihoen 250 g
Ważny do 02-04-2022
Dodaj do ulubionych
GO-TAN Makaron Udon 250 g
Ważny do 30-05-2022
Dodaj do ulubionych
GO-TAN Makaron pszenny do woka 250 g
Ważny do 08-07-2023
Ważny do 31-10-2022

Makaron ryżowy, chiński

Makaron ryżowy - symbol krajów Dalekiego Wschodu Makaron, obok ryżu, jest jednym z najpopularniejszych składników orientalnej kuchni Dalekiego Wschodu - wykorzystuje się go w wielu daniach z tamtego regionu, szczególnie w zupach (m.in. Tom Yam Kung, Tom Kha Kai). Jednak w przeciwieństwie do makaronów charakterystycznych dla krajów Europy, które powstają z tradycyjnej mąki pszennej i jajek, receptura makaronu ryżowego (ang. rice noodles) zakłada wykorzystanie wyłącznie dwóch składników: mąki ryżowej i wody. Dzięki ryżowi i wodzie jest on bezbarwny, pozbawiony cholesterolu i glutenu. Dla zwiększenia przezroczystości i galaretowatej konsystencji, czasem dodaje się również tapiokę lub skrobię kukurydzianą.Makaron ryżowy zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, także w Polsce. Nie ma chyba miasta w naszym kraju, w którym nie byłoby chińskiej knajpy serwującej dania z makaronem ryżowym. Nic w tym dziwnego: makaron ryżowy jest niskokaloryczny i lekkostrawny, zatem nie obciąża Twojego żołądka i może być wprowadzony do codziennej diety przez osoby z alergiami pokarmowymi. Dodatkowo, nie zawiera sztucznych konserwantów i barwników oraz jest bogaty w magnez, potas i żelazo, przez co stanowi doskonałą alternatywę dla tłustych dań z barów szybkiej obsługi. Ponadto makaron ryżowy charakteryzuje się neutralnym smakiem i zdolnością wchłaniania zapachu oraz smaku potraw, z którymi jest łączony.

Makaron ryżowy czy sojowy?

Mimo że makaron powszechnie kojarzony jest z Włochami, to właśnie w Chinach dokonano najstarszego archeologicznie odkrycia tego produktu żywnościowego. Od tamtej pory stał się on symbolem lokalnej kuchni. Oprócz makaronu ryżowego, w daniach rodem z Chin spotkać można równie często makaron chiński, nazywany sojowym. Rynkowa nazwa bywa jednak myląca, gdyż makaron tego typu nie powstaje z soi, a najczęściej ze skrobi fasoli mung, skrobi ziemniaczanej lub z batatów.Jeśli nie jesteś fanem chodzenia po knajpach, swoje ulubione chińskie dania możesz przygotować w domu. W przeciwieństwie do past z mąki pszennej, gotowanie makaronu chińskiego jest banalnie proste i nie wymaga dużej ilości Twojej uwagi. Wystarczy wyciągnąć go z opakowania, włożyć do wysokiego garnka i zalać wrzątkiem. Pod wpływem wysokiej temperatury makaron chiński pęcznieje, podobnie jak płatki owsiane. To idealny produkt dla osób zabieganych i zapracowanych, które pragną przygotować szybki, ale pożywny posiłek.Makaron sojowy idealnie smakuje zarówno na słono, słodko, jak i kwaśno. Doskonale sprawdzi się z tofu, i warzywami, krewetkami czy sajgonkami, a także kurczakiem w wersji curry. Makaron chiński może stanowić również bazę dla wszelkiego rodzaju zup (nie tylko orientalnych), zwłaszcza, gdy nie tolerujesz glutenu i chcesz zastąpić makaron jajeczny jego bezglutenowym odpowiednikiem.

Makaron chiński i ryżowy - smak orientalnej kuchni w Twoim domu

Nie musisz wyjeżdżać do odległej Azji, by poczuć smak orientalnej kuchni na swoim talerzu. Na wirtualnych półkach naszego sklepu znajdziesz bogaty wybór zarówno makaronu ryżowego, jak i sojowego, co pozwoli Ci na przygotowanie aromatycznych potraw bez wychodzenia z domu. W prosty sposób zachwycisz swoją rodzinę i przyjaciół przyrządzając dania z wykorzystaniem składników charakterystycznych dla kuchni Dalekiego Wschodu. Posiadamy makaron ryżowy o grubości od 1 do 10 mm. Ciekawą propozycją jest makaron ryżowy z nutką zielonej herbaty - jego zielonkawa barwa i herbaciany aromat nadadzą dodatkowego charakteru przyrządzonym daniom.Makaron chiński możesz podawać także z dostępnymi w naszej ofercie suszonymi grzybkami mun lub mieloną trawą cytrynową. Świetnie sprawdzi się także sos sojowy czy rybny. Makaron chiński z łatwością usmażysz na patelni z wykorzystaniem oleju kokosowego. Pamiętaj, że ogranicza Cię wyłącznie własna wyobraźnia!