Rodzaje
Brak dodatkowych filtrów.
Marki
Brak dodatkowych filtrów.
Makaron ryżowy, chiński
Makaron ryżowy - symbol krajów Dalekiego Wschodu Makaron, obok ryżu, jest jednym z najpopularniejszych składników orientalnej kuchni Dalekiego Wschodu - wykorzystuje się go w wielu daniach z tamtego regionu, szczególnie w zupach (m.in. Tom Yam Kung, Tom Kha Kai). Jednak w przeciwieństwie do makaronów charakterystycznych dla krajów Europy, które powstają z tradycyjnej mąki pszennej i jajek, receptura makaronu ryżowego (ang. rice noodles) zakłada wykorzystanie wyłącznie dwóch składników: mąki ryżowej i wody. Dzięki ryżowi i wodzie jest on bezbarwny, pozbawiony cholesterolu i glutenu. Dla zwiększenia przezroczystości i galaretowatej konsystencji, czasem dodaje się również tapiokę lub skrobię kukurydzianą.Makaron ryżowy zyskuje coraz większą popularność na całym świecie, także w Polsce. Nie ma chyba miasta w naszym kraju, w którym nie byłoby chińskiej knajpy serwującej dania z makaronem ryżowym. Nic w tym dziwnego: makaron ryżowy jest niskokaloryczny i lekkostrawny, zatem nie obciąża Twojego żołądka i może być wprowadzony do codziennej diety przez osoby z alergiami pokarmowymi. Dodatkowo, nie zawiera sztucznych konserwantów i barwników oraz jest bogaty w magnez, potas i żelazo, przez co stanowi doskonałą alternatywę dla tłustych dań z barów szybkiej obsługi. Ponadto makaron ryżowy charakteryzuje się neutralnym smakiem i zdolnością wchłaniania zapachu oraz smaku potraw, z którymi jest łączony. Makaron ryżowy czy sojowy?
Mimo że makaron powszechnie kojarzony jest z Włochami, to właśnie w Chinach dokonano najstarszego archeologicznie odkrycia tego produktu żywnościowego. Od tamtej pory stał się on symbolem lokalnej kuchni. Oprócz makaronu ryżowego, w daniach rodem z Chin spotkać można równie często makaron chiński, nazywany sojowym. Rynkowa nazwa bywa jednak myląca, gdyż makaron tego typu nie powstaje z soi, a najczęściej ze skrobi fasoli mung, skrobi ziemniaczanej lub z batatów.Jeśli nie jesteś fanem chodzenia po knajpach, swoje ulubione chińskie dania możesz przygotować w domu. W przeciwieństwie do past z mąki pszennej, gotowanie makaronu chińskiego jest banalnie proste i nie wymaga dużej ilości Twojej uwagi. Wystarczy wyciągnąć go z opakowania, włożyć do wysokiego garnka i zalać wrzątkiem. Pod wpływem wysokiej temperatury makaron chiński pęcznieje, podobnie jak płatki owsiane. To idealny produkt dla osób zabieganych i zapracowanych, które pragną przygotować szybki, ale pożywny posiłek.Makaron sojowy idealnie smakuje zarówno na słono, słodko, jak i kwaśno. Doskonale sprawdzi się z tofu, i warzywami, krewetkami czy sajgonkami, a także kurczakiem w wersji curry. Makaron chiński może stanowić również bazę dla wszelkiego rodzaju zup (nie tylko orientalnych), zwłaszcza, gdy nie tolerujesz glutenu i chcesz zastąpić makaron jajeczny jego bezglutenowym odpowiednikiem. Makaron chiński i ryżowy - smak orientalnej kuchni w Twoim domu
Nie musisz wyjeżdżać do odległej Azji, by poczuć smak orientalnej kuchni na swoim talerzu. Na wirtualnych półkach naszego sklepu znajdziesz bogaty wybór zarówno makaronu ryżowego, jak i sojowego, co pozwoli Ci na przygotowanie aromatycznych potraw bez wychodzenia z domu. W prosty sposób zachwycisz swoją rodzinę i przyjaciół przyrządzając dania z wykorzystaniem składników charakterystycznych dla kuchni Dalekiego Wschodu. Posiadamy makaron ryżowy o grubości od 1 do 10 mm. Ciekawą propozycją jest makaron ryżowy z nutką zielonej herbaty - jego zielonkawa barwa i herbaciany aromat nadadzą dodatkowego charakteru przyrządzonym daniom.Makaron chiński możesz podawać także z dostępnymi w naszej ofercie suszonymi grzybkami mun lub mieloną trawą cytrynową. Świetnie sprawdzi się także sos sojowy czy rybny. Makaron chiński z łatwością usmażysz na patelni z wykorzystaniem oleju kokosowego. Pamiętaj, że ogranicza Cię wyłącznie własna wyobraźnia!