Rodzaje
Brak dodatkowych filtrów.
Marki
Brak dodatkowych filtrów.
Mleko kokosowe – aromat orientalnej kuchni
Wytwarzane z miąższu dojrzałego kokosa mleko kokosowe często mylone jest z wodą z kokosa. W krajach Azji południowo-wschodniej (zwłaszcza w Tajlandii i Indiach) stanowi ono jeden z głównych składników lokalnej kuchni. Stosowane jest jako dodatek do zup, sosów, deserów oraz jako napój sam w sobie. W diecie wegańskiej i wegetariańskiej może stanowić substytut krowiego mleka w kawie czy deserach, gdyż nie posiada w swoim składzie laktozy, a ponadto obniża poziom „złego” cholesterolu. Mleko kokosowe – zbawienie dla naszej skóry
Mleko kokosowe zawiera co prawda sporo tłuszczu, ale także dużo białka roślinnego, które ma pozytywny wpływ na kondycję naszej skóry. Z uwagi na swoje właściwości antybakteryjne i antywirusowe i przeciwgrzybicze, woda z kokosa polecana jest szczególnie osobom, które zmagają się z infekcjami skórnymi. Maseczka na twarz przygotowana na bazie mleka kokosowego wykazuje właściwości nawilżające. Gdy nałożymy ją na włosy, te staną się błyszczące i elastyczne.