BAKOMA Jogurt Bio naturalny 140 g
BAKOMAJogurt Bio naturalny140 g15,64 zł / kg
Super cena
2,192,39
Do koszyka
Ważny do 18-03-2021
BAKOMA Jogurt Naturalny Gęsty 150 g
BAKOMAJogurt Naturalny Gęsty150 g8,33 zł / kg
Super cena
1,251,35
Do koszyka
Ważny do 20-03-2021
BAKOMA Jogurt Naturalny Gęsty 390 g
BAKOMAJogurt Naturalny Gęsty390 g7,67 zł / kg
Super cena
2,993,49
Do koszyka
Ważny do 11-03-2021
BAKOMA Grecki Jogurt naturalny 180 g
BAKOMA GreckiJogurt naturalny180 g12,17 zł / kg
Super cena
2,192,49
Do koszyka
Ważny do 24-03-2021
1 szt.
20 szt.
Ważny do 27-03-2021
Ważny do 27-03-2021
DANONE Actimel Napój mleczny jagoda i jezyna 4x100ml 400 g
DANONE ActimelNapój mleczny jagoda i jezyna 4x100ml400 g14,97 zł / kg
Przy zakupie 2 szt.Aktywuj promocję
5,99zł/szt.
6,99
Do koszyka
Ważny do 27-03-2021
Ważny do 27-03-2021
MALUTA Jogurt bałkański light 340 g
MALUTAJogurt bałkański light340 g7,62 zł / kg
Super cena
2,593,19
Do koszyka
Ważny do 10-03-2021
SOBBEKE Jogurt kokosowy BIO 500 g
SOBBEKEJogurt kokosowy BIO500 g23,98 zł / kg
Super cena
11,9914,99
Do koszyka
Ważny do 20-03-2021
SOBBEKE Jogurt waniliowy  BIO 500 g
SOBBEKEJogurt waniliowy BIO500 g25,98 zł / kg
Super cena
12,9914,99
Do koszyka
Ważny do 19-03-2021
SOBBEKE Jogurt malinowy BIO 500 g
SOBBEKEJogurt malinowy BIO500 g25,98 zł / kg
Super cena
12,9914,99
Do koszyka
Ważny do 21-03-2021
Ważny do 23-03-2021
SOBBEKE Jogurt naturalny 0,3% BIO 500 g
SOBBEKEJogurt naturalny 0,3% BIO500 g11,98 zł / kg
Super cena
5,997,49
Do koszyka
Ważny do 25-03-2021
SOBBEKE Jogurt naturalny 3,8% BIO 150 g
SOBBEKEJogurt naturalny 3,8% BIO150 g18,60 zł / kg
Super cena
2,793,49
Do koszyka
Ważny do 23-03-2021
SOBBEKE Jogurt naturalny 1,5% BIO 150 g
SOBBEKEJogurt naturalny 1,5% BIO150 g18,60 zł / kg
Super cena
2,793,29
Do koszyka
Ważny do 17-03-2021
1 szt.
20 szt.
Ważny do 09-03-2021
Ważny do 20-03-2021
Ważny do 25-03-2021

Jogurt

Jogurt to jeden z artykułów nabiałowych. Powstaje z mleka i żywych kultur bakterii. Jego spożywanie ma wiele zalet, wynikających ze składu produktu. Jogurt jest naturalnym probiotykiem. Jogurt naturalny zawiera podstawowe składniki odżywcze: witaminy i minerały. Zaleca się go stosować w codziennej diecie wraz z innymi produktami. Jest źródłem m.in. wapnia i fosforu, które wspierają budowę kości i zębów.Różnego rodzaju jogurty można komponować z owocami, także suszonymi, orzechami, rodzynkami, płatkami zbożowymi czy musli. To zdrowe rozwiązanie na śniadanie, niskokaloryczne i lekkostrawne. Jogurty to produkty, które pozwalają dbać o florę bakteryjną w naszym organizmie. Stan flory bakteryjnej odpowiada również za nasz system odpornościowy. Jakie jogurty mamy do wyboru? Jogurty można rozróżnić np. pod względem smaku lub konsystencji. Do wyboru są jogurt naturalny lub jogurty smakowe. Te, można podzielić na polskie lokalne smaki: truskawkę, jabłko, malina, wiśnia lub na bardziej egzotyczne: marakuja czy mango. Niektóre jogurty dodatkowo zawierają granolę, musli, płatki zbożowe lub inne dodatki np. czekoladowe. Kolejne jogurty przypominające naturalne w odseparowanym miejscu mają dżemy owocowe lub miód. Ze względu na konsystencję można podzielić jogurty na stałe do spożywania łyżką i płynne przeznaczone do picia. Jogurty stałe również różnią się gęstością - zwłaszcza naturalne. Najbardziej gęstym jest jogurt grecki. Sprawdza się on zwłaszcza w przygotowaniu dipów lub zup, gdy chcemy zastąpić gęstą kwaśną śmietanę.

Jogurty - do czego je wykorzystać?

Brakuje ci pomysłu na lekkostrawne śniadanie? Jogurt to dobry pomysł, także jeśli nie tolerujesz laktozy – wówczas możesz wybrać po prostu jogurt bez laktozy. Dla osób, które chcą bardziej zadbać o sylwetkę, dostępne są odtłuszczone jogurty w wersji light. Smacznie, zdrowo i ze smakiem!Jogurt pitny owocowy może być świetną przekąską między głównymi posiłkami w ciągu dnia. Jogurt z dodatkiem guarany lub kawy, dodatkowo ma właściwości pobudzające. Jogurty można dodawać do różnych potraw np. stosując jako wymiennik śmietany – w zupach, sałatkach, surówkach czy sosach. Kwaskowaty smak jogurtu naturalnego doda charakteru niejednej potrawie. Jogurty owocowe to świetny dodatek do deserów i wyrobów cukierniczych. Jogurty stałe dostępne są w plastikowych i szklanych opakowaniach o różnej gramaturze. Najmniejsze to ok. 150 g produktu, większe to nawet 500 g. Jogurty pitne przechowywane są w plastikowych butelkach. Znajdująca się w jogurcie witamina B2 wspomaga przemiany węglowodanowe, tłuszczowe i białkowe. Z kolei witamina B12 to wsparcie dla działania całego systemu odpornościowego. Niektóre jogurty posiadają dodatkowe oznaczenia - np. BIO i zielony listek ułożony z dwunastu gwiazdek, oznaczają, że produkt jest “czysty ekologicznie”. Regularne jedzenie jogurtu naturalnego może przyczynić się do wyrównywania poziomu cholesterolu, ciśnienia krwi i walki z alergią. To wszystko dzięki znajdującym się w jogurtach składnikom.