KOTANYI
Papryka wędzona słodka (mielona)
Najniższa cena: 2,29 zł
3% więcej
Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Peklowanie mięsa to proces prowadzący do wydłużenia świeżości, uzyskania właściwego aromatu, smaku i koloru
do mięs i domowego wyrobu wędlin
Papryka wędzona słodka (mielona)
Najniższa cena: 2,29 zł
3% więcej
Czosnek granulowany
Najniższa cena: 2,29 zł
Ziele angielskie całe
Najniższa cena: 2,39 zł
6% taniej
Kurkuma mielona
Najniższa cena: 1,99 zł
5% taniej
Przyprawa do karkówki
Najniższa cena: 2,29 zł
6% taniej
Przyprawa do pieczonego kurczaka
Najniższa cena: 2,19 zł
2% taniej
Majeranek otarty
Najniższa cena: 7,19 zł
19% taniej
Papryka wędzona ostra (mielona)
Wanilia Bourbon z Madagaskaru - laska
Kmin rzymski mielony
Chili w płatkach (extra mocne)
Chili jalapeno (kruszone)
Harissa - mieszanka przypraw
Kolendra mielona
Sól Himalajska - młynek
Cynamon cały
Peklowanie mięsa to proces prowadzący do wydłużenia świeżości, uzyskania właściwego aromatu, smaku i koloru. Peklowanie potocznie nazywane marynowaniem może odbywać się na 2 sposoby. 1. Peklowanie na mokro: na 3 kg mięsa należy wymieszać 10 g soli peklowej i 126 g soli zwykłej oraz przyprawy według preferencji (liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca, kminek, czosnek, kolendra, majeranek itp.). Natrzeć mięso mieszanką i odstawić. Po trzech dniach zagotować wodę, ostudzić i zalać mięso, tak aby je przykryć. Podczas peklowania temperatura pokojowa powinna wynosić około 4-6°C. Czas peklowania: w zależności od wielkości kawałka mięsa i indywidualnych preferencji może trwać około 1-2 tygodni. 2. Peklowanie na sucho: przygotuj taką samą mieszankę jak na mokro. Intensywnie natrzyj mięso i umieść w naczyniu do peklowania. Temperatura pokojowa maks. 4 - 6 °C. Czas peklowania: w zależności od wielkości kawałka mięsa może trwać około 2-3 tygodni. Wskazówki: Zawsze dobrze osusz mięso przed peklowaniem, nie zmieniaj proporcji mieszanki. Sól peklowa nie nadaje się do bezpośredniego spożycia oraz nie nadaje się do peklowania próżniowego, ze względu na tlen, który jest niezbędny w tym procesie.
Przechowywać w suchych warunkach.
ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. 7, 02-366 Warszawa
KOTÁNYI GmbH A-2120 Wolkersdorf, PF 66, Austria dla Kotányi Polonia Sp. z o.o., ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. 7, 02-366 Warszawa, www.kotanyi.com, info.pl@kotanyi.com
Kotanyi
Marka | Kotanyi |