Potwierdzenie Twojej lokalizacji, pozwoli nam lepiej dopasować asortyment produktów i sposób dostawy Twoich zakupów. Więcej
Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Mąka kukurydziana jest produktem bezglutenowym, dlatego z powodzeniem może być używana w kuchni celiaków. Otrzymujemy ją poprzez zmielenie dojrzałych ziaren kukurydzy, uprzednio poddanych suszeniu. Jest źródłem witamin: tiaminy i pirydoksyny, a także składników mineralnych: żelaza, magnezu i cynku. Dzięki temu mąka kukurydziana jest doskonałym komponentem zdrowej i zbilansowanej diety. Z uwagi na stosunkowo niską kaloryczność (348 kcal/100g), może być stosowana jako element diety odchudzającej. Ceniona za swój orzechowy posmak i nadające wypiekom żółte, niekonwencjonalne zabarwienie. Za kolor mąki odpowiedzialne są karotenoidy – przeciwutleniające barwniki naturalnego pochodzenia. Dania z mąki kukurydzianej można przyrządzać alternatywnie dla dań bazujących na jej pszennej odpowiedniczce. Używana jest głównie jako składnik tortilli, bułek, muffinek, a także do zagęszczania sosów i zup. Poleca się mieszać ją z innymi mąkami, w celu uniknięcia uczucia ziarnistości. Warto pamiętać, że wypieki z mąki kukurydzianej są bardziej kruche od pszennych oraz szybciej ulegają wysychaniu, dlatego jeśli mają zostać spożyte dopiero po jakimś czasie, koniecznie należy je odpowiednio zabezpieczyć, aby pozostały świeże i wilgotne na dłużej.
Zapisz się do newslettera i odbierz 10 zł
Kupon jest jednorazowy i przeznaczony dla nowych subskrybentów.
Aktywuje się przy zakupach od 100 zł.