Ładowanie...
Zamawiam
Koszyk: 0,00

Z powodu decyzji administracyjnej wstrzymujemy sprzedaż alkoholu. Przepraszamy za wszystkie niedogodności tym spowodowane.

KUPIEC Ryż Arborio do risotto 4x100g 400 g

Ryż do Risotto Arborio

Data ważności: 30-10-2020
Ryż Arborio do risotto - Kupiec
FriscoNowy, zapakowany
4,59
za 1 szt. / 400 g
11,47 / kg
EAN: 5902172001845
Dodaj do listy zakupowej
Żeby mieć dostęp do list zakupowych, musisz się zalogować.

Opis produktu

Ukryj

Ryż Arborio Kupiec to odmiana ryżu o lekko zaokrąglonych brzegach, idealna do przygotowywania włoskiego risotto, lekko kleista. Ziarna tej odmiany ryżu są grube i pękate, łatwo komponują się i łączą z przyprawami, wchłaniając ich smak. Ugotowany ryż Arborio ma charakterystyczną strukturę – z zewnątrz ziarno jest bardzo miękkie, a w środku al dente.

Ta odmiana ryżu nie zawiera glutenu, za to wiele cennych składników, w tym białka, węglowodany, błonnik oraz mikroelementy i witaminy, takie jak: żelazo, magnez, cynk, potas, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Ryż Arborio należy do zbóż łatwo przyswajalnych przez organizm.

Włoskie risotto – przepisy z ryżem Arborio:

  • Risotto z burakami i kozim serem
  • Risotto z bobem i groszkiem
  • Risotto z kurczakiem i szparagami

Składniki

Pokaż

Spis składników odżywczych na przodzie opakowania

Składnik pokarmowyJedna porcja 50 g dostarcza:w 100 g: 1470 kJ/346 kcal % RWS*
Wartość energetyczna735 kJ9.00
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

Wartości odżywcze

Pokaż

Wartości odżywcze

Składnik pokarmowyw 100 gw 1 porcji 50 g% RWS* w porcji 50 g
Wartość energetyczna 1470 kJ735 kJ9%
346 kcal173 kcal
Tłuszcz 0,8 g0,4 g1%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g0,1 g1%
Węglowodany 78 g39 g15%
- w tym cukry 0,2 g0,1 g0%
Błonnik 2,4 g1,2 g
Białko 6,7 g3,3 g7%
Sól 0,02 g0,01 g0%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

Przygotowywanie i przechowywanie

Pokaż

Rodzaj przechowywania

Typ: Przechowywać w temperaturze otoczenia

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Przygotowanie i stosowanie

czas gotowania ok. 15 minut Sposób przygotowania: Do rondla z roztopionym tłuszczem wsypać 1 szklankę ryżu arborio i mieszać do czasu, aż ryż stanie się przezroczysty. Następnie wlać 2 szklanki bulionu warzywnego i gotować na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie bulion.

Opakowanie

Pokaż

Rozmiar opakowania

4 x 100

Jednostka

g

Waga brutto: 433

Liczba jednostek

Liczba jednostek: 4

Wymiar liczbowy: 100

Jednostka (specyficzna): Gramów

Użycie

Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.

Rodzaj opakowania

Typ: Karton

Kraj

Kraj produkcji: Polska

Język produktu

Główny język opisupolski
Język danychpolski

Języki na opakowaniu

polski

inne

Ostrzeżenia i pozostałe informacje

Pokaż

Pozostałe informacje

Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 735 kJ 173 kcal 9%* w 100 g: 1470 kJ/346 kcal % RWS* Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu. 1 torebka = 100 g * Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

Przepisy

Zielone risotto Składniki na 2 osoby: - 100 g ryżu do risotto arborio Kupiec - 1 cebulka dymka - 10 dag mrożonego groszku - 2 łodygi selera naciowego - 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku - 3 łyżki masła - bulion drobiowy - ½ szkl. śmietany - 1 limonka - 4 plasterki szynki parmeńskiej - przyprawy do smaku: zmielony kolorowy pieprz, kurkuma, sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło, gdy się rozpuści dodać dymkę, zmielony kolorowy pieprz i wymieszać. Gdy cebulka zmięknie dodać ryż, chwilę smażyć, wlać ½ szkl. bulionu i wymieszać. Dodawać po ½ szkl. bulionu, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Pod koniec gotowania dodać umyty i pokrojony w plasterki seler naciowy, wymieszać. Gdy ryż będzie miękki dodać groszek, śmietanę, 1 łyżkę soku z limonki, kurkumę, sól, pieprz do smaku. Podawać ciepłe posypane szczypiorkiem i przyozdobione szynką parmeńską.

Informacje producenta

Pokaż

Opis produktu

Arborio to najbardziej popularny ryż do risotto we Włoszech. Risotto jest potrawą przyrządzaną ze składników sezonowych, może być podawane jako przystawka albo danie główne. Wyróżnia się kremową konsystencją i aksamitnym smakiem. Warto spożywać Ryż Arborio, gdyż: dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się z różnymi przyprawami i wchłania ich smak; odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa wręcz rozpływa się podczas jedzenia; idealnie nadająca się do risotto.

Cechy

nr 1 w Polsce!*

*Kupiec za Nielsen - Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska, sprzedaż w kilogramach w okresie IV 2013 - III 2014 w kategorii Ryż Arborio.

Marka

Kupiec

Marka: Kupiec

O producencie

Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl

Pochodzenie

Wyprodukowano w Polsce.

Logotypy stron trzecich - pozstały tekst

Jakość Sprawdzona TÜV Rheinland

www.tuv.pl

Dane teleadresowe

Pokaż

Nazwa i adres producenta

KUPIEC Sp. z o.o. ul. Kupiecka 17 Paprotnia 62-513 Krzymów Poland

Adres zwrotny

KUPIEC Sp. z o.o. ul. Kupiecka 17 Paprotnia 62-513 Krzymów Poland kupiec@kupiec.pl www.kupiec.pl

Email kontaktowy

kupiec@kupiec.pl

Adres internetowy

www.kupiec.pl