Specyficzny smak gorczycy oraz lecznicze właściwości zawdzięczamy zawartej w niej substancji aktywnej synapinie. Gorczyca występuje w kilku odmianach najostrzejszą z nich jest sarepska, najłagodniejsza zaś biała. Niepozorne ziarenka gorczycy powodują przekrwienia w obrębie miednicy i wzmagają uwrażliwienie narządów na bodźce. Wystrzegać się jej powinny kobiety w ciąży, ponieważ może to spowodować poronienie. Biała gorczyca skutecznie leczy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, dzięki obecności olejów i synapiny wzmaga produkcję kwasów żołądkowych i leczy głównie niestrawność, zaparcia oraz stany zapalne żołądka i jelit. W naszej musztardzie, opartej na gorczycy z upraw ekologicznych, znajdziemy również dobrze przyswajalny wapń, magnez oraz witaminę B. Ponadto nasionka gorczycy są pomocne w leczeniu chorób reumatycznych, dolegliwości układu ruchu oraz, dzięki znacznej zawartości siarki, przy zatruciach wątroby. Musztarda świetnie smakuje jako dodatek do kanapek z domowymi pastami warzywnymi.
PRIMAECO Musztarda łagodna BIO