Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Produkt polecany
NESCAFÉ Crema Kawa rozpuszczalna 200 g
NESCAFÉCrema Kawa rozpuszczalna200 g124,95 zł / kg
Super cena
24,9925,49
Do koszyka
Ważny do 30-05-2024
Produkt polecany
ORAL-B Pro-Expert Protection Płyn do płukania jamy ustnej 500 ml
Ważny do 30-06-2024
WINIARY Bulion warzywny 160 g
WINIARYBulion warzywny160 g34,31 zł / kg
Super cena
5,495,99
Do koszyka
Ważny do 30-07-2023
WINIARY Bulion drobiowy 160 g
WINIARYBulion drobiowy160 g34,31 zł / kg
Super cena
5,495,99
Do koszyka
Ważny do 30-08-2023
Ważny do 09-05-2024
Ważny do 21-12-2023
Ważny do 23-10-2023
Ważny do 23-10-2023
WINIARY Bulion wołowy 160 g
WINIARYBulion wołowy160 g34,31 zł / kg
Super cena
5,495,99
Do koszyka
Ważny do 30-11-2023
Ważny do 30-05-2023
Ważny do 30-05-2023
Ważny do 30-03-2023

Bulion – esencjonalny i aromatyczny wywar z mięsa lub warzyw

Bulion to nie tylko nazwa mocnego, odtłuszczonego rosołu, ale także wywaru otrzymanego przez gotowanie w wodzie składników pochodzenia roślinnego bądź zwierzęcego (kości, mięsa, warzyw). Buliony mogą stanowić składnik wielu dań, od zup, przez sosy i risotto, po smażone mięso. Sprawdzą się również w przypadku potraw duszonych. W sklepie Frisco.pl znajdziesz buliony w formie rozpuszczalnych w wodzie kostek – dzięki temu zaoszczędzisz czas na gotowaniu wywaru.Buliony w tej formie bardzo często zawierają w swoim składzie pszenicę, dlatego nie powinny być wykorzystywane jako kulinarny składnik przez osoby chorujące na celiakię.

Bulion drobiowy, wołowy czy warzywny?

Najpopularniejsze rodzaje bulionów to bulion wołowy, drobiowy i warzywny. Bulion wołowy ma najbardziej intensywny smak i dość wyrazistą, ciemnobrązową barwę, dzięki czemu nada odpowiedni kolor i aromat zupom na bazie mięs oraz sosom pieczeniowym. Bulion drobiowy stanowi podstawowy składnik klasycznego, staropolskiego. Bulion warzywny, dzięki swoim walorom smakowym, podkreśli charakter dań wegetariańskich i delikatnych zup na bazie warzyw.Jeśli jesteś miłośnikiem dań mięsnych, postaw na kostkę mięsną, czyli aromatyczny bulion pieczeniowy. Produkt ten idealnie będzie komponował się z bitkami, zupami mięsnymi, jak strogonow, a także z gulaszem i pieczenią. Interesującymi produktami są gotowe, gęste i esencjonalnego buliony w słoikach od Winiary o dużej wydajności.

Bulion – zrób to sam!

Nie musisz posiadać kulinarnych zdolności, aby własnoręcznie przygotować pyszny, aromatyczny bulion. Wystarczy zaledwie parę składników – wszystkie z nich znajdziesz na wirtualnych półkach marketu Frisco.pl. Do przygotowania bulionu warzywnego będą Ci potrzebne następujące warzywa: +2 marchewki, +0,5 selera, +2 korzenie pietruszki, +3 liście zielonej kapusty, +1 por, +1 cebula, +1-2 liście laurowe, +2 ziarna ziela angielskiego.Wszystkie składniki umieść w 2 lub 3-litrowym garnku i zalej wodą. Gotuj warzywa przez około godzinę.Jeśli pragniesz przyrządzić bulion drobiowy, dodatkowo będzie Ci potrzebny cały surowy kurczak lub różnego rodzaju jego części, wraz z kostkami: skrzydełka, nóżki, korpus. Możesz również dodać podroby: wątrobę, żołądki, serca. Przed wrzuceniem składników do garnka, dokładnie umyj drób. Następnie wrzuć korpus i ewentualnie podroby, do dużego garnka (najlepiej 2 lub 3-litrowego) i zalej wodą. Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut. Dodaj warzywa i przyprawy (w zależności od preferencji smakowych). Gotuj wszystko do uzyskania przez warzywa miękkiej formy, starając się ich nie rozgotować.W przypadku bulionu wołowego, zamiast drobiu powinieneś wykorzystać mięso wołowe. Przyrządzanie tego rodzaju wywaru trwa najdłużej, ale też on sam charakteryzuje się wyjątkową esencją i wyrazistym, mięsnym smakiem. Do jego przygotowania będą Ci potrzebne: +1 kg wołowiny (np. antrykot, szponder, goleń – im więcej kości, tym lepiej), +2 litry wody, +2 cebule, +2 marchewki, +3 łodygi selera naciowego, +natka pietruszki i lubczyk (ewentualnie Maggi), +1 korzeń pietruszki i selera, +przyprawy: sól kuchenna, łyżka ziaren czarnego pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie.Przygotowanie: mięso wołowe umyj pod bieżącą wodą. Następnie umieść je w pojemnym garnku (minimum 3-litrowym) i zalej zimną wodą (tak, aby całkowicie przykryć mięso). Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż poziom płynu odpowiednio się zredukuje. Pozostałość wody wylej do zlewu, dodając do garnka warzywa. Cebulę możesz opalić nad palnikiem albo przekroić na pół – to ważne, by była ona w łupinie. Całość, wraz z mięsem, zalej wodą, czekając aż bulion zacznie się gotować. Wówczas zmniejsz moc palnika i gotuj tak przez kolejne trzy godziny, nie ściągając pokrywki. Gdy bulion ostygnie, przelej go przez sito. Teraz możesz ugotować na nim zupę lub dodać do ulubionego sosu.

Buliony w sklepie Frisco.pl

Bez względu na to, czy wolisz kupić gotowy bulion, czy też przyrządzić go własnoręcznie, zakupy na Frisco.pl pomogą Ci cieszyć się smakiem tego charakterystycznego wywaru. Wystarczy, że dodasz do koszyka odpowiednie produkty, zrealizujesz zamówienie i voila! Nasi kurierzy dostarczą je o wybranej porze pod wskazany przez Ciebie adres. Zapomnij o staniu w długich kolejkach czy porannych zakupach w osiedlowym warzywniaku. U nas nie musisz martwić się o dostępność i świeżość produktów – gwarantujemy bowiem najwyższą jakość.