BIG NATURE
Płatki drożdżowe nieaktywne
Najniższa cena: 19,99 zł

Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Dr. Oetker Zakwas chlebowy żytni to produkt, który zawiera kultury bakterii odpowiedzialnych za fermentację mąki. Dzięki niemu możesz w domu upiec pieczywo na prawdziwym zakwasie żytnim, wystarczy, że dodasz świeże lub suche drożdże. Zakwas w proszku znacznie ułatwia i przyspiesza domowy wypiek chleba czy bułek. Można go używać z każdym rodzajem mąki.
Zakwas chlebowy żytni Dr. Oetker 15 g
naturalne składniki
do wypieku domowego pieczywa z różnych mąk
używaj z drożdżami świeżymi lub suszonymi instant
na 0,5 kg mąki
Płatki drożdżowe nieaktywne
Najniższa cena: 19,99 zł
Płatki drożdżowe nieaktywne BIO
Drożdże uniwersalne instant (na 0,5kg mąki)
Zakwas chlebowy żytni (na 0,5 kg mąki)
Cukier wanilinowy (z naturalnym ekstraktem wanilii)
Drożdże suszone instant (na 0,5 kg mąki)
Kwas cytrynowy
Budyń o smaku waniliowym
Budyń o smaku śmietankowym
Budyń o smaku malinowym
Soda oczyszczona
Żelatyna uniwersalna
Posypka dekoracyjna cukrowa
Śmietan-fix
Żelatyna uniwersalna
Cukier wanilinowy (z naturalnym ekstraktem wanilii) XXL
Proszek do pieczenia (na 1 kg mąki)
Kisiel o smaku poziomkowym
Kisiel o smaku malina-żurawina
Kisiel o smaku mango-ananas
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
| Typ | Przechowywać w temperaturze otoczenia |
ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o. ul. Adm. Dickmana 14/15 80-339 Gdańsk
Dr. Oetker
| Marka | Dr. Oetker |
Przepis na chleb pszenno-żytni Składniki: - 350 g mąki jasnej (np. pszenna typ 750) - 150 g mąki pełnoziarnistej żytniej (np. typ 2000) - 1 łyżeczka cukru (5 g) - 2 łyżeczki soli (10 g) - 1 op. Drożdży suszonych 7 g Dr. Oetkera lub 25 g drożdży świeżych* - 1 op. Zakwasu żytniego Dr. Oetkera - 400 ml ciepłej wody - 2 łyżki oleju - 50-100 g ziaren np. dyni. Sposób przygotowania: 1. Wsyp do miski mąki, cukier, sól, drożdże oraz zakwas i wymieszaj. Dodając porcjami ciepłą wodę i olej wyrabiaj ciasto ok. 5 min mikserem z końcówką z hakiem. Na koniec domieszaj ziarna (zostaw trochę do posypania wierzchu). 2. Ciasto przełóż do formy (10x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta zwilż wodą i posyp ziarnami. 3. Formę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do podwojenia objętości. 4. Formę z wyrośniętym ciastem wstaw do piekarnika (220°C) i piecz przez ok. 15 min. Potem obniż temp. Do 180°c i piecz jeszcze przez ok. 30 min. 5. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika oraz z foremki i wystudź. *Przy drożdżach świeżych zrób rozczyn. 25 g drożdży rozkrusz, zalej 50 ml ciepłej wody, dodaj łyżeczkę cukru oraz mąki jasnej, wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min lub do podwojenia objętości. Następnie rozczyn dodaj do suchych składników (zmniejszając ilość cukru i wody z przepisu o ilości dodane do rozczynu) i postępuj zgodnie z przepisem od kroku 1.
Nazwa funkcjonalna Zakwas chlebowy
Wariant żytni
Wszystkie prezentowane opinie pochodzą od faktycznych konsumentów tego produktu.
Brak opinii dla wybranych filtrów