1 szt.
12 szt.
Ważny do 05-10-2022
Ważny do 20-11-2021
Ważny do 04-09-2023
Ważny do 06-09-2026
Ważny do 08-11-2021
Ważny do 30-07-2022
Ważny do 30-10-2025
Ważny do 30-03-2024
Ważny do 11-07-2022
Ważny do 24-07-2022
Ważny do 27-05-2025
Ważny do 30-11-2021
Ważny do 30-03-2022
Ważny do 30-12-2021

Sól – najpopularniejsza przyprawa świata

Sól kuchenna, a w zasadzie chlorek sodu, to najpopularniejsza przyprawa stosowana w gospodarstwach domowych, a tym samym największe źródło sody w naszym pożywieniu i jeden z naturalnych środków konserwujących. Sól używana jest też w celach leczniczych, do inhalacji i zabiegów. Ten znany od czasów starożytnych minerał ma postać drobnego, białego proszku o słonym smaku. W handlu najczęściej występuje w formie oczyszczonej (sól warzona) lub nieoczyszczonej (sól kamienna).Sól wydobywa się na trzy sposoby: w kopalniach, solankach oraz poprzez odparowanie wody morskiej (sól morska).

Sól morska czy kamienna?

Największe złoża soli kamiennej znajdują się w Chile, Argentynie oraz Rosji. W Polsce istnieje aż 19 kopalń, z czego czynnie działających jest 5 (Bądzów, Góra, Mogilno I, Mechelinki i Kłodawa 1). Najpopularniejsza w Polsce kopalnia soli – w Wieliczce – została zamknięta w roku 1996, a obecnie pełni rolę turystycznej atrakcji, która przyciąga rocznie aż kilka milionów odwiedzających. Sól morska powstaje w efekcie krystalizacji i odparowywania wód morskich lub bardzo słonych jezior – jest to najprostsza i najtańsza metoda jej pozyskiwania. Trzecim źródłem soli są solanki, czyli naturalnie występujące w przyrodzie wody mineralne o wysokiej zawartości jonów sodowych.Choć sól stanowi bogate źródło sodu oraz jodu, nie zaleca się przekraczania dziennej dawki spożycia, wynoszącej 5 g (odpowiednik jednej płaskiej łyżeczki). Szczególnie uważać powinny osoby chore na celiakię, gdyż spożywanie przez nich soli, podobnie jak w przypadku glutenu, może mieć wpływ na powstawanie nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych.

Sól w kuchni – niezawodna i uniwersalna

W polskiej kuchni sól kojarzy się przede wszystkim z dodatkiem do ziemniaków, frytek i zup, ale jej zastosowanie jest nieograniczone. Trudno wyobrazić sobie bez niej jakiekolwiek danie mięsne, warzywne czy rybne. Sól gości także na wielkanocnych stołach, jako jeden z głównych produktów “święconych” w Wielką Sobotę.Warto wiedzieć, że w kuchni wykorzystuje się zarówno sól kamienną, jak i sól morską. Różnią się one między sobą zawartością sodu i poziomem zmielenia. Sól kuchenna jest rafinowana, co oznacza, że w procesie obróbki traci sporo drogocennych składników. Jest jednak znacznie tańsza, niż nierafinowana sól morska.W naszym asortymencie znajdziesz wszystkie rodzaje soli: spożywczą sól kuchenną, sól morską oraz sól warzoną jodowaną. Polecamy także sól morską gruboziarnistą z młynkiem, jak i mieszankę soli z pieprzem czarnym, która skutecznie zastąpi dwa produkty. Dostępna na Frisco.pl sól czosnkowa doskonale harmonizuje ze świeżymi i gotowanymi warzywami oraz z potrawami grzybowo-serowymi, natomiast sól ziołowa nada przyrządzonym przez Ciebie potrawom korzenno-słodkawego posmaku. Możesz także spróbować wyjątkowej, różowej soli himalajskiej, pozyskiwanej z pasma górskiego w Himalajach. Nie czekaj i już dziś zrób zapasy tej wyjątkowej przyprawy!