Rodzaje
Brak dodatkowych filtrów.
Marki
Brak dodatkowych filtrów.
Pieprz – król przypraw
Pieprz, obok soli kuchennej, to najpopularniejsza i najbardziej uniwersalna przyprawa używana na całym świecie jako dodatek do potraw płynnych (zup, sosów), dań mięsnych (spaghetti, lasagne, gulasz itp.), a także warzywnych (zapiekanek, sałatek). Nie bez powodu nazywany jest zresztą “królem przypraw”. W średniowieczu był traktowany jak drogocenna waluta i stanowił motor napędowy odkryć geograficznych.Pieprz czarny to rodzaj rośliny wywodzącej się z regionu południowo-wschodnich Indii, które słyną z wyrazistej, pikantnej kuchni. To właśnie z nasion tej rośliny pozyskuje się tę wyrazistą w smaku przyprawę. Pieprz, poza walorami smakowymi, charakteryzuje się także właściwościami leczniczymi. Spożywanie ziaren pieprzu pobudza soki trawienne, zwiększa apetyt i ułatwia trawienie. Na bazie pieprzu przyrządza się także pieprzówkę – nalewkę, będącą skutecznym lekarstwem na problemy żołądkowe, a także zatrucia pokarmowe. Pieprz biały, czarny, mielony czy z dodatkiem soli?
Pieprz niejedno ma imię. Na rynku spotkać można co najmniej kilka jego rodzajów, różniących się kolorem oraz stopniem dojrzałości owoców: czarny, czerwony, zielony, biały. Najbardziej wyrazisty w smaku i zapachu jest zdecydowanie pieprz czarny, który zawdzięcza swą barwę suszeniu na słońcu i późniejszej fermentacji. Pieprz biały to najłagodniejsza odmiana tej przyprawy, z kolei pieprz czerwony (zwany również różowym) wyróżnia się żywicznym posmakiem, co ma związek z marynowaniem ziaren w occie lub solance. W sklepie Frisco.pl znajdziesz wszystkie najpopularniejsze rodzaje pieprzu, zarówno w formie całych ziaren, jak i sproszkowanej. Ogromną popularnością cieszą się mieszanki przypraw typu pieprz z solą morską w plastikowym słoiczku z młynkiem, a także pieprz cytrynowy, z dodatkiem kwasu cytrynowego. Dla najbardziej wymagających smakoszy mamy pieprz cayenne powstały ze zmielonych pomarańczowo-czerwonych papryczek chilli. To doskonały dodatek do dań kuchni azjatyckiej, meksykańskiej i śródziemnomorskiej.Wolisz łagodniejsze przyprawy, z ziołową nutą? Postaw na pieprz ziołowy, będący mieszanką wyselekcjonowanych ziół oraz warzyw, takich jak: gorczyca biała, kolendra, papryka ostra, kminek, majeranek, czosnek i kozieradka. Pieprz kolorowy w pojemniku z młynkiem to doskonała mieszanka aromatów pieprznych, stanowiących połączenie pieprzu czarnego, zielonego, białego i czerwonego. Pieprz – podstawowa przyprawa w Twojej kuchni
Nieważne czy gotujesz samemu, czy też preferujesz jadać “na mieście” – pieprz zawsze warto mieć w swojej kuchni. Przydaje się, gdy planujesz grilla ze znajomymi, a także w sytuacji niezapowiedzianej wizyty gości – odpowiednia ilość pieprzu wzbogaci nawet najprostszą potrawę o wyjątkowy smak i aromat.Nie lubisz marnowania przypraw i nie chcesz kupować oddzielnie pieprzu i soli? Doskonałym rozwiązaniem może okazać się mieszanka przypraw pieprz z solą morską o doskonale zbilansowanym słono-ostrym smaku. Nie czekaj i już dziś złóż zamówienie na Frisco.pl!