Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
W kompocie truskawkowym znajdziemy licznie występujące w owocach truskawek polifenole takie jak antocyjanidyny, flawonole, taniny, które mają właściwości antyutleniające, przeciwzapalne, uszczelniające naczynia krwionośne. Ma on również sporo błonnika z drobnych pestek.
Kompot truskawkowy produkujemy z wyselekcjonowanych truskawek Sengi Sengany. Jest to bardzo dobra odmiana kompotowa, ponieważ poza głębokim smakiem ma niewielkie i jędrne owoce, które zachowują swój kształt w przetworach. Kompot jest esencjonalny, więc wiele osób decyduje się ją rozcieńczyć.
Zaletą kompotów, w tym kompotu truskawkowego, jest bardzo mały stopień ich przetworzenia. Czyste, dojrzałe i zdrowe owoce zalewa się po prostu roztworem wody z cukrem i pasteryzuje. Dzięki temu zalety odżywcze surowych owoców są w dużym stopniu zachowane. Dobra alternatywa dla osób niemogących jeść surowych owoców.
Kompot truskawkowy to świetna alternatywa dla napojów owocowych czy gazowanych. Owoce po odsączeniu sprawdzają się w różnych sałatkach nie tylko owocowych, jako nadzienie do ciast kruchych i półkruchych. Można przygotować też z niego pyszną zupę owocową, domowy kisiel. Po zmiksowaniu z mlekiem wychodzi wyśmienity koktajl mleczny.
truskawki, woda, cukier
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; po otwarciu przechowywać w lodówce.