Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Przyprawą są owoce kminku zwyczajnego, rośliny uprawianej w klimacie umiarkowanym. Potrawom nadaje specyficzny, cierpko-korzenny smak. Kminek wzmaga apetyt, pobudza procesy trawienne. Szczególnie polecany jest do potraw o wyższej zawartości tłuszczu.Dodawany jest do mięs takich jak: wieprzowina, baranina, niektóre gatunki drobiu oraz do potraw z kapusty, fasoli i ziemniaków. Kminkiem przyprawia się sosy, zupy, wędliny oraz sery. Służy również do aromatyzowania chleba i innych wyrobów piekarniczych.
naturalnie suszony dla zachowania pełni smaku i aromatu
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.
kminek
Określenie | w 100g | w jednostce |
---|---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 1586 | 237.9 |
Wartość energetyczna (kcal) | 379 | 56.85 |
Białko (g) | 21.3 | 3.195 |
Tłuszcz (g) | 24 | 3.6 |
Węglowodany (g) | 19.4 | 2.91 |
Wymiar liczbowy 15
Jednostka (specyficzna) | Gramów |
Zapakowano w | Polska |
Typ | Saszetka |
Waga brutto 19
g
Średnia miara (e)
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
FSC - www.fsc.org, Mieszany, Papier z odpowiedzialnych źródeł, FSC C151350
Tarta ziemniaczana z boczkiem Przygotowanie 25 min Gotowanie 45 min Porcje 4 Składniki: 300 g maki pszennej 150 g masła lub margaryny/smalcu 1 żółtko 50 ml wody 2 łyżeczki kminku Kamis Szczypta soli Nadzienie: 500 g ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry 250 g wędzonego boczku pokrojonego w słupki 1 cebula pokrojona w kostkę 2 łyżeczki majeranku Kamis 150 ml śmietany 30 % 3 jaja 1 łyżeczka czosnku granulowanego Kamis Sól. Pieprz do smaku 1. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj żółtka, wodę, kminek, sól, wyrób na jednolite ciasto. Odstaw na 1 godzinę do lodówki. 2. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia. Przełóż do formy na tartę, zapiekaj ok. 20 min w temperaturze 195°C. 3. Równolegle przez 15 min gotuj ziemniaki, odcedź. 4. Boczek podsmaż z cebulą, wymieszaj z ziemniakami, dopraw majerankiem. 5. Śmietanę wymieszaj z jajkami, dopraw czosnkiem. solą i pieprzem. 6. Na cieście ułóż ziemniaki, zalej masą z jaj i śmietany. piecz w temperaturze 180°C przez ok. 25 min. 7. Możesz podawać posypane świeżym szczypiorem.
Kamis
Marka | Kamis |
FSC
Więcej inspiracji na stronie www.kamis.pl