BIO PLANET
Quinoa trójkolorowa (Komosa ryżowa) BIO
Najniższa cena: 13,19 zł
Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Quinoa (komosa ryżowa) uprawiana była w górskich regionach Chile, Peru i Boliwii już ponad 5 tysięcy lat temu, gdzie zwana była złotem Inków lub matką zbóż. Dodawała sił żołnierzom azteckim, zwłaszcza w czasie przemarszów, jako pokarm w postaci zmielonej mączki wymieszanej z tłuszczem. Ze względu na swoje walory odżywcze dziś nosi miano _super ziarna przyszłości_.
Quinoa, podobnie jak gryka i amarantus, należy do grupy tzw. pseudozbóż, czyli roślin wytwarzających nasiona bogate w skrobię, lecz nie będących zbożami. Komosa ryżowa jest źródłem wartościowego białka, przez co może być doskonałym składnikiem diety wegetarian i wegan.
Jest też źródłem kwasu foliowego, witaminy B1 i B2 oraz składników mineralnych - fosforu, miedzi, żelaza, cynku, magnezu i potasu.
Quinoa może być doskonałym zamiennikiem kaszy czy ryżu i jest równie łatwa w przygotowaniu. Warto wprowadzić ją do codziennej diety zarówno jako dodatek do dań wytrawnych czy składnik sałatek i zup. Można ją też podawać na śniadanie wraz z owocami i jogurtem.
Quinoa trójkolorowa (Komosa ryżowa) BIO
Najniższa cena: 13,19 zł
Quinoa biała (Komosa ryżowa) bezglutenowa BIO
Komosa ryżowa (Quinoa biała)
Ciasteczka zbożowe kakaowe bez cukru 6 szt.
Najniższa cena: 8,89 zł
Granola z belgijską czekoladą i pomarańczami
Najniższa cena: 7,19 zł
Ciasteczka zbożowe z jagodą bez cukru 10 szt.
Najniższa cena: 8,89 zł
Granola z brownie i wiśniami
Najniższa cena: 7,19 zł
Ciasteczka zbożowe z morelą bez cukru 10 szt.
Najniższa cena: 8,89 zł
Granola z orzechami i miodem
Najniższa cena: 7,19 zł
Ciasteczka owsiane naturalne
Najniższa cena: 3,99 zł
Ciasteczka owsiane z żurawina
Najniższa cena: 4,89 zł
Ciasteczka owsiane kakaowe
Najniższa cena: 4,89 zł
Panierka kukurydziana
Najniższa cena: 6,19 zł
Pasta orzechowa Smooth
Pasta orzechowa Crunchy
Wafle kukurydziane bezglutenowe (bezglutenowe)
Granola z brownie i wiśnia proteinowa
Granola z orzechami laskowymi, migdałami i czekoladą proteinowa
Wafle ryżowe z solą himalajską (bezglutenowe)
Sposób przygotowania: Komosę ryżową przyrządza się podobnie jak ryż. Ziarno należy przepłukać i gotować w wodzie przez 20-30 minut [w stosunku 1:1½], z dodatkiem łyżeczki oliwy i szczypty soli morskiej, do momentu, aż komosa będzie miękka i wchłonie cały płyn.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
ul. Jagiellońska 55A 03-301 Warszawa
SANTE A. Kowalski sp. j. ul. Jagiellońska 55A 03-301 Warszawa
Sante
Marka | Sante |
Podmarka Skarby Ziemi
Quinoa Święte zboże Inków Alternatywa dla ryżu i kaszy kuskus Quinoa (komosa ryżowa) nazywana była dawniej złotem Inków lub matką zbóż. Dziś nosi miano superziarna przyszłości. Spokrewniona jest z amarantusem i ma podobną wartość odżywczą. Często używana jest jako alternatywa dla ryżu lub kaszy kuskus. Komosa ryżowa jest powszechnie ceniona ze względu na swoje unikalne właściwości: - jest źródłem białka i błonnika - posiada wysoką zawartość magnezu, żelaza i potasu oraz kwasu foliowego - jest źródłem tiaminy (wit. B1) Quinoa - smaczna, sycąca i pożywna - jest podstawą wielu inspiracji kulinarnych i znajduje zastosowanie jako: - Składnik zup i dań jednogarnkowych - Zamiennik ziemniaków, ryżu, kaszy, makaronu - Podstawa zapiekanek na słono i słodko Żywność Funkcjonalna - Na zdrowie! Żywność funkcjonalna to żywność wyłącznie naturalna, która ma korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. W żywności funkcjonalnej stosuje się substancje bioaktywne, takie jak: frakcje błonnika, prebiotyki, witaminy, minerały i inne.
Sałatka wiosenna z quinoa Składniki: 125 g quinoa (pół opakowania), 2 pomidory, 2 świeże ogórki, 1 żółta papryka, garść rukoli, 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek szczypiorku, 2 łyżki oliwy, sok z 1 cytryny, szczypta pieprzu i soli morskiej Sante z magnezem i potasem. Sposób przygotowania: Quinoa przygotuj według przepisu na opakowaniu. Pomidory, ogórki i paprykę umyj i pokrój w kostkę. Dodaj rukolę oraz posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Dodaj oliwę z oliwek, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszaj.