Sięgnij po smak. Okryj roślinną kuchnię!

Chcesz jeść smacznie i z pomysłem, a jednocześnie czuć się lekko?

Chcesz przygotować coś szybkiego, zdrowego i sycącego?

Zastanawiasz się, jak dodać więcej warzyw do swojej codziennej diety?

Nie wiesz, w jaki sposób uatrakcyjnić posiłki dla Twojej rodziny?

Strefa Roślinna Bonduelle jest dla wszystkich, którzy poszukują wyjątkowych smaków! Odkryj roślinne inspiracje pełne produktów z dobrym, prostym składem!

Potrzebujesz energii na początek dnia? Sprawdź roślinne śniadania!

Jajka zapiekane w chrupiących kajzerkach, a może lekka sałatka na start? Smakowita pasta do kanapek, czy raczej placuszki z warzyw? Zacznij dzień z mocą roślinnej energii!

Jajko zapiekane w kajzerce

1 – z kajzerki odetnij wierzch, a środek wydrąż lub dociśnij tworząc z kajzerki miseczkę
2 – podgrzej bułeczkę przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C
3 – wymieszaj 1 puszkę Czarnej Fasoli Porcja na Raz Bonduelle z posiekaną dymką i papryką 4 – do bułeczki przełóż wymieszane warzywa, wbij delikatnie jajko, posyp odrobiną tartego sera i piecz przez około 15 minut aż jajko się zetnie.

Czas na szybki i pyszny lunch? Postaw na warzywa, kasze, zboża i strączki!

Zupa w kilka minut, chrupiąca quesadilla, a może apetyczna miska pełna kaszy z warzywami? Zobacz, co pysznego i sycącego możesz przygotować zaledwie w kwadrans. To proste!

Szybki krem z dyni

1 – na łyżce oliwy podsmaż 2 pokrojone w drobną kostkę ziemniaki z 2 ząbkami czosnku
2 – dodaj Zupę Krem z Dyni Bonduelle i 700 ml bulionu roślinnego
3 – gotuj przez 7 minut aż warzywa będą miękkie, dopraw solą i pieprzem do smaku
4 – zmiksuj zupę na gładki krem i podawaj z roślinną śmietaną oraz prażonymi pestkami dyni

Masz ochotę na przekąskę? Na roślinnej półce znajdziesz same smakołyki!

Chrupiące falafele, cieciorka z pieca, klasyczne hummusy czyli moc pysznych roślinnych przekąsek... bez cienia wyrzutów sumienia! Sprawdź!

Falafele z tofu i guacamole

1 – 200 g naturalnego lub wędzonego tofu pokrój na 10 równych części
2 – 10 sztuk Falafeli Bonduelle Food Service przygotuj według instrukcji na opakowaniu
3 – Na 10 wykałaczek nadziej po 1 porcji tofu i 1 falafelku
4 – Podawaj z sosem guacamole jako pyszną roślinną przystawkę

Masz ochotę na kolorową sałatkę? Zobacz roślinne opcje!

Chrupiące warzywa, sycące strączki, smakowite tofu – z roślinnych składników stworzysz kolorowe i sycące kompozycje sałatkowe na każdą pogodę!

Sałatka z kaszą, dynią i serem pleśniowym

1 – Na patelni podsmażamy 1 opakowanie Bonduelle Kaszetki Mix z dynią
2 – Kaszetkę studzimy, dodajemy 50 g posiekanych orzechów włoskich, 100 g niebieskiego sera w kawałkach, 50 g posiekanej czerwonej cebuli
3 – Przygotowujemy sos z 50 g dżemu żurawinowego, 30 ml octu winnego, 50 ml oliwy przygotowujemy sos, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
4 – Sałatkę mieszamy z sosem i posypujemy 50 g rukoli

Masz dosyć nudnych kanapek? Sprawdź moc roślinnych smaków!

Warzywne pasztety, smakowite pasty i roślinne alternatywy nabiału. Dzięki roślinnym dodatkom Twoje kanapki będą smakowite i pomysłowe!

Hummus z cieciorki

1 – Cieciorkę Gotowaną na parze 425 ml Bonduelle zmiksuj wraz z zalewą na gładką pastę
2 – Dodaj 50 ml pasty tahini, zmiażdżony ząbek czosnku i sok z połowy cytryny
3 – Dopraw hummus do smaku mielonym kminem rzymskim i solą
4 – Całość polej odrobiną oliwy i podawaj. Smacznego!

Chcesz być w formie od rana do wieczora? Sięgnij po pełnowartościowe białko z roślin!

Białko roślinne postawi Cię na nogi! Delikatne tofu, roślinne alternatywy mięs, napoje roślinne – sprawdź, jak wspaniale może smakować energia prosto z roślin!

Fasolka po góralsku

1 – 250 g oscypka lub roślinnej alternatywy wędzonego sera pokrój w plastry
2 – Na patelni podsmaż na oliwie 1 opakowanie Fasolki Szparagowej Zielonej Bonduelle oraz 1 opakowanie Fasolki Szparagowej Żółtej Bonduelle; dopraw solą i pieprzem
3 – Przełóż fasolkę do naczynia żaroodpornego i ułóż na niej plastry sera; zapiekaj przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C
4 – Podawaj z żurawiną i natką pietruszki

Zastanawiasz się, jak jeść więcej warzyw? Sprawdź roślinne bazy do posiłków!

Chcesz jeść z pomysłem – zacznij od roślinnej bazy! Dodaj do swoich posiłków sycące kasze, zboża oraz strączki!

Lunchbox z komosą ryżową

1 – Pokrój 70 g wędzonego tofu w kostkę i dopraw chili
2 – 100 g pomidorków koktajlowych pokrój w ćwiartki
3 – W lunchboksie ułóż kilka liści sałaty, a na niej tofu i pomidorki
4 – Podawaj z 1 opakowaniem Good Lunch Kaszetki z Komosą Ryżową Bonduelle

Szukasz pomysłu na smakowite dodatki? Rozsmakuj się w roślinnych sosach i pastach!

Roślinny majonez, oryginalne hummusy, pesto i sosy do makaronów i kasz – odkryj roślinne sosy i pasty!
Majonez z białej fasoli

1 – Zmiksuj 1 puszkę Białej fasoli Cannelini Bonduelle 426 ml z zalewą i 2 łyżkami soku z cytryny
2 – Dodaj łyżeczkę soli kala namak i łyżeczkę musztardy, zmiksuj na gładki krem
3 – Dopraw do smaku białym pieprzem i oliwą
4 – Podawaj na zimno

Deser bez wyrzutów sumienia? Sprawdź roślinne słodkości dla smakoszy!

Sernik z cieciorki, trufle z fasoli, a może idealnie kremowe wegańskie lody? Wybierz roślinne słodkości – zachwycą Cię smakiem i różnorodnością!

Czekoladowe trufle z fasoli

1 – W garnuszku roztop 90 g gorzkiej czekolady z 15 g miodu
2 – 30 g rodzynek namocz w 10 ml rumu lub ekstraktu waniliowego
3 – Czerwoną Fasolę Kidney Bonduelle odsącz z zalewy, przepłucz i zmiksuj z rodzynkami, 20 ml roślinnej śmietanki, 10 g ciemnego kakao i roztopioną czekoladą
4 – Odstaw masę do lodówki na 2-3 h, po czym uformuj okrągłe trufle i obtocz je w kakao

Szukasz więcej inspiracji aby przygotować dania roślinne?

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Poznaj moc różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne
i znajdź swoje ulubione dania – ponad 1000 przepisów czeka na odkrycie!

Sprawdź pomysły na dania wegańskie i wegetariańskie, tradycyjne dania kuchni polskiej, potrawy świąteczne i na codzienne obiady, sałatki,
a nawet roślinne ciasta i desery.