Rodzaje
Brak dodatkowych filtrów.
Marki
Brak dodatkowych filtrów.
Kukurydziana i pszenna tortilla
Tortilla prosto z Meksyku
Tortilla to bardzo popularne danie, które przyszło do Polski z Meksyku. W Ameryce Południowej Tortilla jest tak samo popularna jak we Włoszech Pizza. Tortilla z mąki kukurydzianej lub tortilla pszenna są podstawowymi składnikami meksykańskiej diety. Jej popularność, podobnie jak pizzy, wynika z prostego faktu – tortillę można przyrządzać na wiele różnych sposobów, a danie to jest bardzo proste w przygotowaniu. Tortilla może być doskonałym pomysłem na imprezową przekąskę, śniadanie czy lunch. Tortilla bardzo dobrze przyjęła się w Polsce i oprócz pizzy i kebabów, staje się coraz popularniejszym daniem. Co ważne, tortilla wcale nie musi kojarzyć się z fastfoodowym jedzeniem, bo można ją przygotować na wiele zdrowych i dietetycznych sposobów. Tortilla kukurydziana to także doskonała alternatywa dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu.Z tortillą jest podobnie, jak z pizzą – mamy tutaj praktycznie nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o dobór składników. Tortilla może okazać się także strzałem w dziesiątkę, gdy w lodówce mamy resztki warzyw i mięsa, z którymi nie bardzo mamy pomysł, co zrobić, a nie chcemy marnować jedzenia. Najpopularniejsze dania z tortillą
Podstawowymi składnikami dobrze zrobionej tortilli jest jej nadzienie. Bez względu na to, czy wybierzemy podkład kukurydziany czy pszenny, to w środku powinny znaleźć się takie składniki, jak: +kurczak, wołowina lub wegetariański odpowiednik (sejtan, tofu, teksturowane białko), +czerwona cebula +czerwona fasola +sałata lodowa +pomidor +ogórek W zależności od upodobań, możemy także “wsad” do tortilli uzupełnić pestkami dyni, kiełkami, a nawet hummusem, czy kiszonymi ogórkami. Mięso lub wegetariański odpowiednik kroimy na kawałki, podsmażamy, a następnie układamy wszystkie składniki na placku tortilli. Całość polewamy sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub śmietany. Możemy także dodać odrobinę keczupu, ale pamiętajmy o tym, że znacznie podniesie to kaloryczność posiłku. Następnie tortillę wystarczy zawinąć i podpiec z dwóch stron na opiekaczu lub patelni. Dobrym patentem na wypadający farsz z placka, jest podwinięcie spodu, przed zawinięciem tortilli. Danie można podawać dodatkowo np. z sałatką grecką.Życzymy smacznego i zapraszamy do zakupu odpowiedniego podkładu do tortilli w sklepie Frisco!