Tortilla
Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Ważny do 11-11-2023
Produkt polecany
PALMOLIVE MEN Żel pod prysznic Energising 750 ml
Ważny do 26-05-2025
AMAIZIN Tortilla pszenna 6 szt BIO 240 g
AMAIZINTortilla pszenna 6 szt BIO240 g41,63 zł / kg
Super cena
9,9911,99
Do koszyka
Ważny do 04-10-2022
ALIMENTA Piadina tradycyjna BIO 300 g
ALIMENTAPiadina tradycyjna BIO300 g33,30 zł / kg
Super cena
9,9911,99
Do koszyka
Ważny do 27-07-2022
1 szt.
15 szt.
Ważny do 13-10-2022
Ważny do 19-10-2022
Ważny do 06-09-2022
Ważny do 18-07-2022
Ważny do 04-10-2022

Kukurydziana i pszenna tortilla

Tortilla prosto z Meksyku

Tortilla to bardzo popularne danie, które przyszło do Polski z Meksyku. W Ameryce Południowej Tortilla jest tak samo popularna jak we Włoszech Pizza. Tortilla z mąki kukurydzianej lub tortilla pszenna są podstawowymi składnikami meksykańskiej diety. Jej popularność, podobnie jak pizzy, wynika z prostego faktu – tortillę można przyrządzać na wiele różnych sposobów, a danie to jest bardzo proste w przygotowaniu. Tortilla może być doskonałym pomysłem na imprezową przekąskę, śniadanie czy lunch. Tortilla bardzo dobrze przyjęła się w Polsce i oprócz pizzy i kebabów, staje się coraz popularniejszym daniem. Co ważne, tortilla wcale nie musi kojarzyć się z fastfoodowym jedzeniem, bo można ją przygotować na wiele zdrowych i dietetycznych sposobów. Tortilla kukurydziana to także doskonała alternatywa dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu.Z tortillą jest podobnie, jak z pizzą – mamy tutaj praktycznie nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o dobór składników. Tortilla może okazać się także strzałem w dziesiątkę, gdy w lodówce mamy resztki warzyw i mięsa, z którymi nie bardzo mamy pomysł, co zrobić, a nie chcemy marnować jedzenia.

Najpopularniejsze dania z tortillą

Podstawowymi składnikami dobrze zrobionej tortilli jest jej nadzienie. Bez względu na to, czy wybierzemy podkład kukurydziany czy pszenny, to w środku powinny znaleźć się takie składniki, jak: +kurczak, wołowina lub wegetariański odpowiednik (sejtan, tofu, teksturowane białko), +czerwona cebula +czerwona fasola +sałata lodowa +pomidor +ogórek W zależności od upodobań, możemy także “wsad” do tortilli uzupełnić pestkami dyni, kiełkami, a nawet hummusem, czy kiszonymi ogórkami. Mięso lub wegetariański odpowiednik kroimy na kawałki, podsmażamy, a następnie układamy wszystkie składniki na placku tortilli. Całość polewamy sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub śmietany. Możemy także dodać odrobinę keczupu, ale pamiętajmy o tym, że znacznie podniesie to kaloryczność posiłku. Następnie tortillę wystarczy zawinąć i podpiec z dwóch stron na opiekaczu lub patelni. Dobrym patentem na wypadający farsz z placka, jest podwinięcie spodu, przed zawinięciem tortilli. Danie można podawać dodatkowo np. z sałatką grecką.Życzymy smacznego i zapraszamy do zakupu odpowiedniego podkładu do tortilli w sklepie Frisco!