Szanowni Państwo, informujemy, że codziennie o godz. 9:00 oraz 19:00 otwieramy dodatkowe terminy dostaw na dzień kolejny.

Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Dodaj do ulubionych
KUJAWSKI Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia 500 ml
Ważny do 05-02-2022
Ważny do 27-01-2022
Dodaj do ulubionych
KUJAWSKI Ze smakiem Olej rzepakowy z czosnkiem i bazylią 250 ml
Ważny do 25-01-2022
Dodaj do ulubionych
KUJAWSKI Ze smakiem Olej rzepakowy z czosnkiem 250 ml
Ważny do 18-01-2022
Ważny do 22-12-2021
Ważny do 20-01-2022
Ważny do 10-12-2021
Dodaj do ulubionych
KUJAWSKI Ze smakiem Olej rzepakowy z bazylią 250 ml
Ważny do 07-10-2021
Dodaj do ulubionych
KUJAWSKI Ze smakiem Olej rzepakowy z cytryną i bazylią

 250 ml
Ważny do 15-10-2021
Dodaj do ulubionych
KUJAWSKI Olej rzepakowy tłoczony na zimno 250 ml
Ważny do 13-11-2021
Dodaj do ulubionych
KUJAWSKI Olej słonecznikowy tłoczony na zimno 250 ml
Ważny do 11-01-2022
Dodaj do ulubionych
BIO PLANETE Olej słonecznikowy virgin BIO 500 ml
Ważny do 30-04-2022
1 szt.
15 szt.
Ważny do 28-01-2022
Dodaj do ulubionych
BESKIDZKI Olej rzepakowy 1 l
Ważny do 22-03-2022
Ważny do 25-01-2022
1 szt.
6 szt.
Ważny do 05-03-2022
Dodaj do ulubionych
BARTEK Olej słonecznikowy 1 l
Ważny do 28-01-2022
Dodaj do ulubionych
RAPSO Olej rzepakowy 750 ml
Ważny do 30-04-2022
Ważny do 28-02-2022
Ważny do 30-03-2022
Ważny do 28-02-2022
Dodaj do ulubionych
BIO PLANETE Olej rzepakowy virgin BIO 500 ml
Ważny do 30-04-2022

Oferty

Olej rzepakowy i słonecznikowy

Zastanawiasz się, jaki olej wybrać? Olej rzepakowy, olej słonecznikowy, a może jeden z rodzajów oleju tłoczonych na zimno? Jakie są pomiędzy nimi różnice, zastosowanie oraz właściwości? Który olej rekomendują dietetycy? Czytaj opis poniżej i dowiedz się wszystkiego, co najważniejsze o olejach!

Olej rzepakowy i olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej rzepakowy charakteryzuje się głębokim, żółtym kolorem i delikatnym zapachem. Olej rzepakowy jest doskonale znany na całym świecie i ceniony za swoje właściwości oraz smak. Nietrudno się domyślić, że olej rzepakowy produkuje się go z nasion rzepaku. Olej rzepakowy to wspaniałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin E i K. Wyższą zawartość witaminy E zawiera olej rzepakowy tłoczony na zimno. Wspomniana witamina E jest przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed stresem i uszkodzeniami komórek. Witamina E ma także właściwości przeciwdziałające zakrzepom. Witamina E jest także niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu w trakcie ciąży. Warto także wspomnieć o tym, że witamina E znajdująca się w oleju rzepakowym wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Z kolei druga witamina, w którą bogaty jest olej rzepakowy, czyli witamina K, wykazuje działania przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Witamina K bierze udział w formowaniu się tkanki kostnej i ma spore znaczenie dla odpowiedniego funkcjonowania naszego mózgu.

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno

Olej tego typu otrzymuje się z nasion słonecznika, podczas mielenia na zimno. Olej słonecznikowy tłoczony na zimno posiada łagodny smak i jest doskonałym dodatkiem do dań przygotowywanych na zimno: surówek, sałatek, sosów. Olej słonecznikowy tłoczony na zimno zawiera wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych oraz jednonienasyconych, co z kolei pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi. Warto pamiętać o tym, że olej słonecznikowy tłoczony na zimno nie nadaje się do podgrzewania ani smażenia potraw.Zarówno zwykły olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej rzepakowy tłoczony na zimno, czy olej słonecznikowy tłoczony na zimno, to obowiązkowe produkty w każdej dobrze wyposażonej w produkty kuchni. Trudno sobie wyobrazić gotowanie czy przyrządzanie posiłków bez oleju. Oleje tłoczone na zimno doskonale sprawdzą się do surówek, sałatek, dipów i sosów, natomiast olej rzepakowy i słonecznikowy najczęściej stosuje się do smażenia dań mięsnych, ryb, ale także podczas grillowania warzyw.

Olej rzepakowy czy słonecznikowy?

Nie ma jednej odpowiedzi na to pytanie, choć wiele badań wskazuje, że olej rzepakowy jest zdrowszą opcją niż ten słonecznikowy. Nie bez powodu olej rzepakowy jest określany mianem oliwy północy. Warto pamiętać o tym, że olej rzepakowy zawiera więcej kwasów Omega-3 niż ten słonecznikowy, zawiera także mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, których nie zaleca się stosować w nadmiarze w diecie. Jeśli chcesz prowadzić zdrowy tryb życia, to opinia świata nauki i kardiologów raczej skłania się w kierunku oleju rzepakowego. Olej rzepakowy staje się tym samym coraz popularniejszym wyborem wielu świadomych konsumentów, którzy zastępują olej słonecznikowy, rzepakowym.

Przechowywanie oleju

Bez względu na to, czy wybierzesz olej rzepakowy czy olej słonecznikowy, pamiętaj o tym, żeby odpowiednio przechowywać ten produkt. Jeśli kupiłeś olej słonecznikowy w plastikowej butelce, to zaleca się przelanie go do ciemnej, najlepiej szklanej butelki. Olej przechowuj w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu. Dzięki temu utrzymasz jego właściwości i smak na dłużej. Idealnym miejscem na olej będzie kuchenna szafka, ale najlepiej ta, która nie znajduje się w pobliżu kuchenki i piekarnika. W ten sposób olej nie będzie narażony na skoki temperatury.W sklepie internetowym Frisco.pl znajdziesz zarówno oleje rzepakowe, słonecznikowe, jak i te tłoczone na zimno. Nie czekaj dłużej i wrzuć wybrany olej do koszyka!