Szanowni Państwo, informujemy, że codziennie o godz. 9:00 oraz 19:00 otwieramy dodatkowe terminy dostaw na dzień kolejny.

Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Ważny do 01-05-2021
Dodaj do ulubionych
WIERZEJKI Pasztetowa - kawałek 250 g
Codzienna dostawa
Ważny do 27-04-2021
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
OLEWNIK Pasztet z kurkami 300 g
Ważny do 05-05-2021
Dodaj do ulubionych
TRADYCYJNE JADŁO Pasztet z indyka 160 g
Ważny do 25-07-2021
Ważny do 11-06-2021
Codzienna dostawa
Codzienna dostawa
Dodaj do ulubionych
TRADYCYJNE JADŁO Pasztet z indyka 80 g
Ważny do 15-07-2021
Dodaj do ulubionych
OLEWNIK Pasztetowa delikatesowa 350 g
Ważny do 27-04-2021

Pasztety i pasztetowe

Tradycyjny polski pasztet przygotowany jest z jednolitej masy. Może to być kompozycja mięsna, warzywna lub nawet rybna. Choć jeszcze niedawno nie wyobrażano sobie pasztetowej bezmięsnej, teraz można nabyć także taką z soi. Pasztet może być podany jako przystawka, świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Najbardziej popularne są nadal pasztety wieprzowei pasztety drobiowe. Do wyrobu pasztetów często używa się podrobów takich jak wątróbka. Masa pasztetowa może być surowa, pieczona lub gotowana. Pasztety doprawione są m.in. gałką muszkatołową, solą i pieprzem.W kategorii pasztety i pasztetowe coraz częściej pojawiają się warianty past z dodatkami - np. chilli lub korzenne, o nieco mocniejszym, bardziej charakterystycznym smaku. Dla osób nietolerujących glutenu dostępny jest produkt bez tego białka. Jest on specjalnie oznaczony jako produkt bezglutenowy. Dla smakoszy dostępne są opcje pasztetu z dodatkami - żurawiną, borowikami lub śliwkami. Pasztety są porcjowane, można kupić również pasztet na wagę. Dostępne są nie tylko pasztety i pasztetowe o różnych gramaturach, ale również w różnych opakowaniach - plastikowych, szklanych i metalowych (np. aluminiowych foremkach).

Pasztety i pasztetowe nie tylko mięsne

Oprócz tradycyjnych pasztetów mięsnych dostępne są także pasztety dla wegetarian i wegan - np. z pestek dyni czy pasztet z fasoli. Pasztety drobiowe dostarczają wielu składników odżywczych - m.in. potrzebnego do funkcjonowania białka. Z kolei pasztety wieprzowe mają nieco więcej czerwonego mięsa, mają więcej żelaza. Oprócz tego znajdziemy w nim dużo magnezu, żelaza i fosforu - minerały odpowiadają m.in., za prawidłową budowę kości.Z kolei znajdujące się w pasztetach wegańskich składniki są źródłem witamin z grupy B. Witaminy E, A, C, też tam są. Odpowiadają one m.in. za niszczenie wolnych rodników i wspomagają odporność organizmu. Pasztet z soczewicy, soi czy fasoli już nikogo nie dziwi, taki produkt zawiera dużo błonnika. Błonnik to składnik pożądany głównie ze względu na swoje właściwości trawienne i wspierające metabolizm. W kategorii pasztety dostępne są również produkty dedykowane zwierzętom - psom, które również dla prawidłowego rozwoju powinny spożywać odpowiednio przetworzone składniki odżywcze, których pasztetowe im dostarczają. Tego typu produkty to najczęściej połączenie mięsa z warzywami i ryżem.