Potwierdzenie Twojej lokalizacji, pozwoli nam lepiej dopasować asortyment produktów i sposób dostawy Twoich zakupów. Więcej
Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Quinoa (komosa ryżowa) uprawiana była w górskich regionach Chile, Peru i Boliwii już ponad 5 tysięcy lat temu, gdzie zwana była złotem Inków lub matką zbóż. Dodawała sił żołnierzom azteckim, zwłaszcza w czasie przemarszów, jako pokarm w postaci zmielonej mączki wymieszanej z tłuszczem. Ze względu na swoje walory odżywcze dziś nosi miano _super ziarna przyszłości_.
Quinoa, podobnie jak gryka i amarantus, należy do grupy tzw. pseudozbóż, czyli roślin wytwarzających nasiona bogate w skrobię, lecz nie będących zbożami. Komosa ryżowa jest źródłem wartościowego białka, przez co może być doskonałym składnikiem diety wegetarian i wegan.
Jest też źródłem kwasu foliowego, witaminy B1 i B2 oraz składników mineralnych - fosforu, miedzi, żelaza, cynku, magnezu i potasu.
Quinoa może być doskonałym zamiennikiem kaszy czy ryżu i jest równie łatwa w przygotowaniu. Warto wprowadzić ją do codziennej diety zarówno jako dodatek do dań wytrawnych czy składnik sałatek i zup. Można ją też podawać na śniadanie wraz z owocami i jogurtem.
Zapisz się do newslettera i odbierz 10 zł
Kupon jest jednorazowy i przeznaczony dla nowych subskrybentów.
Aktywuje się przy zakupach od 100 zł.