Produkt polecany
Dodaj do ulubionych
WEDEL Czekolada mleczna 100 g
WEDELCzekolada mleczna100 g32,90 zł / kg
Przy zakupie 3 szt.Aktywuj promocję
3,29zł/szt.
3,49
Do koszyka
Ważny do 23-09-2021
Produkt polecany
Dodaj do ulubionych
SOMAT All in 1 EXTRA Tabletki do zmywarki 70 szt. 1.274 kg
Ważny do 11-08-2022
Dodaj do ulubionych
LURPAK Duńskie Masło klasyczne 200 g
LURPAKDuńskie Masło klasyczne200 g44,95 zł / kg
Super cena
8,999,99
Do koszyka
Ważny do 12-11-2020
Dodaj do ulubionych
LURPAK Premium Miks tłuszczowy do smarowania 200 g
Ważny do 01-10-2020
Dodaj do ulubionych
LURPAK Premium Miks Lekko Solony 200 g
LURPAK PremiumMiks Lekko Solony200 g37,45 zł / kg
Super cena
7,498,49
Do koszyka
Ważny do 28-09-2020
Dodaj do ulubionych
LURPAK Masło lekko solone Organiczne 200 g
Ważny do 30-08-2020
Dodaj do ulubionych
LURPAK Duńskie Masło klasyczne lekko solone 200 g
Ważny do 06-10-2020
Dodaj do ulubionych
MR Słynne Margaryna 500 g
MR SłynneMargaryna500 g8,98 zł / kg
Super cena
4,494,75
Do koszyka
Ważny do 26-10-2020
Dodaj do ulubionych
ARLA Apetina Serek kremowy dejrzewający ser i pomidory 125 g
ARLA ApetinaSerek kremowy dejrzewający ser i pomidory125 g29,52 zł / kg
Przy zakupie 2 szt.Aktywuj promocję
3,69zł/szt.
4,49
Do koszyka
Ważny do 10-03-2021
Dodaj do ulubionych
DELMA Margaryna o maślanym smaku 250 g
DELMAMargaryna o maślanym smaku250 g7,96 zł / kg
Super cena
1,992,09
Do koszyka
Ważny do 11-10-2020
Dodaj do ulubionych
WEGE SIOSTRY Osełka roślinna z nerkowcami 200 g
Ważny do 27-08-2020
Dodaj do ulubionych
WEGE SIOSTRY Osełka roślinna z nerkowcami i solą 200 g
Ważny do 27-08-2020
Dodaj do ulubionych
LURPAK Masło czosnkowe 125 g
LURPAKMasło czosnkowe125 g55,92 zł / kg
Super cena
6,997,99
Do koszyka
Ważny do 02-09-2020
Dodaj do ulubionych
MR Słynne Margaryna 250 g
MR SłynneMargaryna250 g9,56 zł / kg
Super cena
2,392,69
Do koszyka
Ważny do 28-10-2020
Dodaj do ulubionych
DELMA Margaryna o smaku wiejskiego masła 500 g
Ważny do 27-09-2020
Dodaj do ulubionych
DELMA Margaryna o maślanym smaku 500 g
DELMAMargaryna o maślanym smaku500 g6,98 zł / kg
Super cena
3,493,99
Do koszyka
Ważny do 27-09-2020
Dodaj do ulubionych
LURPAK Masło klasyczne 50 g
LURPAKMasło klasyczne50 g59,80 zł / kg
Super cena
2,993,49
Do koszyka
Ważny do 01-11-2020
Dodaj do ulubionych
OPTIMA Cardio Margaryna roślinna z dodatkiem steroli roślinnych 400 g
Ważny do 15-11-2020
Dodaj do ulubionych
WEGE SIOSTRY Smarowaniec klasyk 150 g
WEGE SIOSTRYSmarowaniec klasyk150 g133,27 zł / kg
Super cena
19,9921,99
Do koszyka
Ważny do 20-08-2020
Masła, smalce i margaryny Tłuszcze, takie jak masło, margaryna czy smalec mają różne przeznaczenie, jednak łączy je jedno – nie wyobrażamy sobie bez nich niektórych potraw – bez względu na to, czy będzie to posmarowana masłem kanapka, ciasto wykonane przy użyciu margaryny, czy usmażone na smalcu pączki. Tłuszcze spożywcze powstają podczas zróżnicowanych procesów i cechują się różnymi właściwościami. W żadnej domowej czy restauracyjnej kuchni nie powinno ich zabraknąć.
Masło masłu nie równe Najprawdziwsze i najsmaczniejsze masło składa się z tłuszczu mlecznego, czyli śmietanki pasteryzowanej, ukwaszonej i zawiera 82% tłuszczu. W wersji „extra”, ze względu na metody produkcji, ma też znacznie mniej laktozy, niż masło śmietankowe sporządzane z nieukwaszonej, pasteryzowanej śmietanki i odznaczające się 75% obecnością tłuszczu.Większości parametrów masła zależy od jakości mleka, a nawet sposobu i miejsca wypasania krów, bo im zdrowsze środowisko wokół, tym mleko oraz jego przetwory są lepsze. Wybierając masło na półce sklepowej, warto sprawdzić jego skład i nie dać się nabrać na nazwę, pod którą kryje się miks tłuszczowy, gdyż tłuszcze do smarowania nie mające nic wspólnego z produktem tworzonym ze śmietanki mleka krowiego. Prawdziwe masło jest na pewno wysoko kaloryczne, ale występują w nim także łatwo przyswajalny i lekkostrawny tłuszcz zwierzęcy, witamina A, D, E, białko oraz wapń. Kupując je, zwracajmy uwagę na datę przydatności, wiedząc że kilkumiesięczny termin oznacza produkt masłopodobny. Co do przechowywania, najlepiej sprawdzi się lodówka lub miska z wodą. Przy tym drugim sposobie masło zawsze będzie miękkie i gotowe do spożycia. Można je też zamrażać.Szczególnym rodzajem tego produktu jest tzw. masło klarowane, otrzymywane w trakcie podgrzewania klasycznego masła na małym ogniu i usuwania szumowin oraz osadów z dna. Ma złocistą barwę, lekko orzechowy aromat, wyśmienicie sprawdza się podczas smażenia potraw.
Margaryna i smalec – od produktu odzwierzęcego, po roślinny Pierwszą w historii margarynę opatentował już w 1872 r Mege-Mouries, a wykonano ją z tłuszczu wołowego, wymiona krowiego oraz wody. Spełniała ona warunki smarowidła do chleba dla żołnierzy – nie psuła się szybko i nie roztapiała się. Z biegiem lat tłuszcze zwierzęce zastępowano roślinnymi i dodawano do nich utwardzacze, a margaryna na stałe zagościła w naszych domach. Tłuszcz w margarynie stanowi wartość 40-80%. Margaryna nie zawiera cholesterolu, za to ma na składzie sód, potas, białko, witaminy A, D i B12, wapń, kwas askorbinowy, żelazo, a nawet magnez. Dostępna jest ona w dwóch konsystencjach: miękkiej w pudełkach lub klasycznie w twardych kostkach.Z kolei kanapka smalcu z ogórkiem to rarytas znany nam z dzieciństwa. Smalec wytwarzany z tłuszczu wieprzowego nadaje się również do smażenia np. pączków – nadając im oryginalny i niepowtarzalny smak. Pewnym urozmaiceniem jest smalec w wersji wegetariańskiej, sporządzany na bazie tłuszczów roślinnych, z dodatkami warzyw.Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą tłuszczy spożywczych – jest na tyle bogata, że z pewnością odnajdziesz w niej smarowidło na każdą okazję.