31% taniej

Dodaj do ulubionych
LURPAK Duńskie Masło klasyczne 200 g
Ważny do 04-06-2021

26% taniej

Dodaj do ulubionych
LURPAK Duńskie Masło klasyczne lekko solone 200 g
Ważny do 11-05-2021
Dodaj do ulubionych
KERRYGOLD Tradycyjne irlandzkie masło naturalne 200 g
Ważny do 13-05-2021
Dodaj do ulubionych
MLEKOVITA Bez laktozy Masło Polskie Extra bez laktozy 200 g
Ważny do 14-04-2021
Dodaj do ulubionych
KASIA Margaryna 250 g
KASIAMargaryna250 g7,96 zł / kg
Przy zakupie 2 szt.Aktywuj promocję
1,99zł/szt.
2,09
Do koszyka
Ważny do 09-05-2021
Dodaj do ulubionych
KASIA Margaryna 100% roślinna bez laktozy 250 g
KASIAMargaryna 100% roślinna bez laktozy250 g7,96 zł / kg
Przy zakupie 2 szt.Aktywuj promocję
1,99zł/szt.
3,69
Do koszyka
Ważny do 20-06-2021
Dodaj do ulubionych
LURPAK Premium Miks tłuszczowy do smarowania 200 g
Ważny do 12-05-2021
Dodaj do ulubionych
LURPAK Premium Miks Lekko Solony 200 g
Ważny do 13-05-2021
Dodaj do ulubionych
MR Słynne Margaryna 500 g
MR SłynneMargaryna500 g7,98 zł / kg
Super cena
3,994,75
Do koszyka
Ważny do 12-05-2021
Dodaj do ulubionych
MR Słynne Margaryna 250 g
MR SłynneMargaryna250 g9,16 zł / kg
Super cena
2,292,69
Do koszyka
Ważny do 10-05-2021
Dodaj do ulubionych
KASIA Ekstra Margaryna 250 g
KASIA EkstraMargaryna250 g7,96 zł / kg
Przy zakupie 2 szt.Aktywuj promocję
1,99zł/szt.
3,69
Do koszyka
Ważny do 06-06-2021
Dodaj do ulubionych
MASMIX Klasyczny 400 g
MASMIXKlasyczny400 g11,97 zł / kg
Super cena
4,795,99
Do koszyka
Ważny do 12-06-2021
Dodaj do ulubionych
KERRYGOLD Masło solone 200 g
KERRYGOLDMasło solone200 g39,95 zł / kg
Super cena
7,999,99
Do koszyka
Ważny do 15-06-2021
Dodaj do ulubionych
LURPAK Masło lekko solone Organiczne 200 g
Ważny do 16-04-2021
Dodaj do ulubionych
KERRYGOLD Tradycyjne irlandzkie masło z ziołami i czosnkiem 150 g
Ważny do 06-04-2021
Dodaj do ulubionych
KERRYGOLD Tradycyjne irlandzkie masło z kryształkami soli 150 g
Ważny do 07-04-2021
Dodaj do ulubionych
GOAT FARM Masło kozie 125 g
GOAT FARMMasło kozie125 g55,92 zł / kg
Przy zakupie 2 szt.Aktywuj promocję
6,99zł/szt.
9,49
Do koszyka
Ważny do 16-05-2021
Dodaj do ulubionych
SOBBEKE Masło BIO 250 g
SOBBEKEMasło BIO250 g55,96 zł / kg
13,9916,49
Do koszyka
Ważny do 28-03-2021
Dodaj do ulubionych
MASMIX Lekko solony 380 g
MASMIXLekko solony380 g12,61 zł / kg
Super cena
4,795,99
Do koszyka
Ważny do 10-07-2021
Ważny do 08-04-2021

Masła, smalce i margaryny

Tłuszcze, takie jak masło, margaryna czy smalec mają różne przeznaczenie, jednak łączy je jedno – nie wyobrażamy sobie bez nich niektórych potraw – bez względu na to, czy będzie to posmarowana masłem kanapka, ciasto wykonane przy użyciu margaryny, czy usmażone na smalcu pączki. Tłuszcze spożywcze powstają podczas zróżnicowanych procesów i cechują się różnymi właściwościami. W żadnej domowej czy restauracyjnej kuchni nie powinno ich zabraknąć.

Masło masłu nie równe

Najprawdziwsze i najsmaczniejsze masło składa się z tłuszczu mlecznego, czyli śmietanki pasteryzowanej, ukwaszonej i zawiera 82% tłuszczu. W wersji „extra”, ze względu na metody produkcji, ma też znacznie mniej laktozy, niż masło śmietankowe sporządzane z nieukwaszonej, pasteryzowanej śmietanki i odznaczające się 75% obecnością tłuszczu.Większości parametrów masła zależy od jakości mleka, a nawet sposobu i miejsca wypasania krów, bo im zdrowsze środowisko wokół, tym mleko oraz jego przetwory są lepsze. Wybierając masło na półce sklepowej, warto sprawdzić jego skład i nie dać się nabrać na nazwę, pod którą kryje się miks tłuszczowy, gdyż tłuszcze do smarowania nie mające nic wspólnego z produktem tworzonym ze śmietanki mleka krowiego. Prawdziwe masło jest na pewno wysoko kaloryczne, ale występują w nim także łatwo przyswajalny i lekkostrawny tłuszcz zwierzęcy, witamina A, D, E, białko oraz wapń. Kupując je, zwracajmy uwagę na datę przydatności, wiedząc że kilkumiesięczny termin oznacza produkt masłopodobny. Co do przechowywania, najlepiej sprawdzi się lodówka lub miska z wodą. Przy tym drugim sposobie masło zawsze będzie miękkie i gotowe do spożycia. Można je też zamrażać.Szczególnym rodzajem tego produktu jest tzw. masło klarowane, otrzymywane w trakcie podgrzewania klasycznego masła na małym ogniu i usuwania szumowin oraz osadów z dna. Ma złocistą barwę, lekko orzechowy aromat, wyśmienicie sprawdza się podczas smażenia potraw.

Margaryna i smalec – od produktu odzwierzęcego, po roślinny

Pierwszą w historii margarynę opatentował już w 1872 r Mege-Mouries, a wykonano ją z tłuszczu wołowego, wymiona krowiego oraz wody. Spełniała ona warunki smarowidła do chleba dla żołnierzy – nie psuła się szybko i nie roztapiała się. Z biegiem lat tłuszcze zwierzęce zastępowano roślinnymi i dodawano do nich utwardzacze, a margaryna na stałe zagościła w naszych domach. Tłuszcz w margarynie stanowi wartość 40-80%. Margaryna nie zawiera cholesterolu, za to ma na składzie sód, potas, białko, witaminy A, D i B12, wapń, kwas askorbinowy, żelazo, a nawet magnez. Dostępna jest ona w dwóch konsystencjach: miękkiej w pudełkach lub klasycznie w twardych kostkach.Z kolei kanapka smalcu z ogórkiem to rarytas znany nam z dzieciństwa. Smalec wytwarzany z tłuszczu wieprzowego nadaje się również do smażenia np. pączków – nadając im oryginalny i niepowtarzalny smak. Pewnym urozmaiceniem jest smalec w wersji wegetariańskiej, sporządzany na bazie tłuszczów roślinnych, z dodatkami warzyw.Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą tłuszczy spożywczych – jest na tyle bogata, że z pewnością odnajdziesz w niej smarowidło na każdą okazję.