Tłuszcze
Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Produkt polecany
CIF Mleczko do czyszczenia Normal 780 g
CIFMleczko do czyszczenia Normal780 g16,65 zł / kg
Super cena
12,9913,79
Do koszyka
Ważny do 27-10-2024
Produkt polecany
BIO PLANET Daktyle bez pestek suszone bezglutenowe BIO 1 kg
Ważny do 30-09-2023
Ważny do 07-02-2023
Ważny do 16-02-2023
KERRYGOLD Masło solone 200 g
KERRYGOLDMasło solone200 g54,95 zł / kg
Super cena
10,9911,49
Do koszyka
Ważny do 10-02-2023
MR Słynne Margaryna 250 g
MR SłynneMargaryna250 g17,96 zł / kg
Super cena
4,494,69
Do koszyka
Ważny do 10-02-2023
KASIA Margaryna 250 g
KASIAMargaryna250 g15,96 zł / kg
Super cena
3,994,99
Do koszyka
Ważny do 19-02-2023
MLEMIX ZAMBROWSKI Mix tłuszczowy 200 g
MLEMIX ZAMBROWSKIMix tłuszczowy200 g39,95 zł / kg
Super cena
7,998,49
Do koszyka
Ważny do 02-01-2023
Ważny do 16-02-2023
GOAT FARM Masło kozie 125 g
GOAT FARMMasło kozie125 g63,92 zł / kg
Super cena
7,998,99
Do koszyka
Ważny do 05-02-2023
Ważny do 19-03-2023
Ważny do 28-02-2023
Ważny do 22-02-2023
Nowość
ŁACIATE Masło extra Łaciate kubek 200 g
ŁACIATEMasło extra Łaciate kubek200 g54,95 zł / kg
Super cena
10,9911,69
Do koszyka
Ważny do 03-03-2023
Nowość
ARCY OPTIMA Margaryna roślinna 400 g
ARCY OPTIMAMargaryna roślinna400 g32,48 zł / kg
Super cena
12,9913,99
Do koszyka
Ważny do 10-02-2023
Ważny do 31-01-2023
Ważny do 20-12-2022

Masła, smalce i margaryny

Tłuszcze, takie jak masło, margaryna czy smalec mają różne przeznaczenie, jednak łączy je jedno – nie wyobrażamy sobie bez nich niektórych potraw – bez względu na to, czy będzie to posmarowana masłem kanapka, ciasto wykonane przy użyciu margaryny, czy usmażone na smalcu pączki. Tłuszcze spożywcze powstają podczas zróżnicowanych procesów i cechują się różnymi właściwościami. W żadnej domowej czy restauracyjnej kuchni nie powinno ich zabraknąć.

Masło masłu nie równe

Najprawdziwsze i najsmaczniejsze masło składa się z tłuszczu mlecznego, czyli śmietanki pasteryzowanej, ukwaszonej i zawiera 82% tłuszczu. W wersji „extra”, ze względu na metody produkcji, ma też znacznie mniej laktozy, niż masło śmietankowe sporządzane z nieukwaszonej, pasteryzowanej śmietanki i odznaczające się 75% obecnością tłuszczu.Większości parametrów masła zależy od jakości mleka, a nawet sposobu i miejsca wypasania krów, bo im zdrowsze środowisko wokół, tym mleko oraz jego przetwory są lepsze. Wybierając masło na półce sklepowej, warto sprawdzić jego skład i nie dać się nabrać na nazwę, pod którą kryje się miks tłuszczowy, gdyż tłuszcze do smarowania nie mające nic wspólnego z produktem tworzonym ze śmietanki mleka krowiego. Prawdziwe masło jest na pewno wysoko kaloryczne, ale występują w nim także łatwo przyswajalny i lekkostrawny tłuszcz zwierzęcy, witamina A, D, E, białko oraz wapń. Kupując je, zwracajmy uwagę na datę przydatności, wiedząc że kilkumiesięczny termin oznacza produkt masłopodobny. Co do przechowywania, najlepiej sprawdzi się lodówka lub miska z wodą. Przy tym drugim sposobie masło zawsze będzie miękkie i gotowe do spożycia. Można je też zamrażać.Szczególnym rodzajem tego produktu jest tzw. masło klarowane, otrzymywane w trakcie podgrzewania klasycznego masła na małym ogniu i usuwania szumowin oraz osadów z dna. Ma złocistą barwę, lekko orzechowy aromat, wyśmienicie sprawdza się podczas smażenia potraw.

Margaryna i smalec – od produktu odzwierzęcego, po roślinny

Pierwszą w historii margarynę opatentował już w 1872 r Mege-Mouries, a wykonano ją z tłuszczu wołowego, wymiona krowiego oraz wody. Spełniała ona warunki smarowidła do chleba dla żołnierzy – nie psuła się szybko i nie roztapiała się. Z biegiem lat tłuszcze zwierzęce zastępowano roślinnymi i dodawano do nich utwardzacze, a margaryna na stałe zagościła w naszych domach. Tłuszcz w margarynie stanowi wartość 40-80%. Margaryna nie zawiera cholesterolu, za to ma na składzie sód, potas, białko, witaminy A, D i B12, wapń, kwas askorbinowy, żelazo, a nawet magnez. Dostępna jest ona w dwóch konsystencjach: miękkiej w pudełkach lub klasycznie w twardych kostkach.Z kolei kanapka smalcu z ogórkiem to rarytas znany nam z dzieciństwa. Smalec wytwarzany z tłuszczu wieprzowego nadaje się również do smażenia np. pączków – nadając im oryginalny i niepowtarzalny smak. Pewnym urozmaiceniem jest smalec w wersji wegetariańskiej, sporządzany na bazie tłuszczów roślinnych, z dodatkami warzyw.Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą tłuszczy spożywczych – jest na tyle bogata, że z pewnością odnajdziesz w niej smarowidło na każdą okazję.