Świderki
Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Produkt polecany
CIF Mleczko do czyszczenia Normal 780 g
CIFMleczko do czyszczenia Normal780 g16,65 zł / kg
Super cena
12,9913,79
Do koszyka
Ważny do 27-10-2024
Produkt polecany
BIO PLANET Daktyle bez pestek suszone bezglutenowe BIO 1 kg
Ważny do 30-09-2023
Ważny do 04-09-2025
LUBELLA Makaron świdry (fusili) 400 g
LUBELLAMakaron świdry (fusili)400 g12,47 zł / kg
Przy zakupie 2 szt.Aktywuj promocję
4,99zł/szt.
5,29
Do koszyka
Ważny do 12-05-2025
LUBELLA Makaron świderki (eliche) 400 g
LUBELLAMakaron świderki (eliche)400 g12,47 zł / kg
Przy zakupie 2 szt.Aktywuj promocję
4,99zł/szt.
5,29
Do koszyka
Ważny do 06-10-2025
Ważny do 03-09-2025
Ważny do 30-09-2025

Makaron świderki

Makaron świderki na każdą okazję Świderki - a właściwie fusilli, bo tak brzmi jego oryginalna nazwa - to rodzaj południowo-włoskiego makaronu, który jest jednym z najpopularniejszych produktów tego typu. Swoją popularność zawdzięcza bez wątpienia charakterystycznie skręconej formie oraz uniwersalnemu zastosowaniu: może być serwowany w wersji na słodko oraz na słono, zarówno z potrawami mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Kochają go wszyscy - dorośli i dzieci w każdym wieku. Makaron świderki występuje w kilku wersjach. Rozróżniamy produkty powstałe na bazie tradycyjnej mąki pszennej, jak i bazujące na mące durum.Mąka durum sprawia, że makaron zyskuje charakterystyczny kolor, jednak dużo mniej intensywny niż w przypadku makaronu jajecznego. Mąka durum jest ponadto źródłem wielu witamin i minerałów, a najważniejsze z nich to: fosfor, potas, żelazo, miedź, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Co więcej: semolina posiada niższy indeks glikemiczny od mąki pszennej, co docenią diabetycy, czyli osoby cierpiące na cukrzycę.

Makaron świderki - pełnoziarnisty, a może bezglutenowy?

Oprócz makaronu powstałego na bazie mąki pszennej i tego z mąki durum, w naszej ofercie znajdziesz również makarony świderki pełnoziarniste i bezglutenowe. Pełnoziarniste makaronowe świderki są produktem niskokalorycznym i stanowią źródło białka, węglowodanów oraz błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Powstają z grubo zmielonych ziaren zboża i właśnie przez to mają ciemną barwę i są bardzo sycące.Z makaronu fusilli możesz przyrządzić zapiekankę warzywną lub z mięsem mielonym, a także sałatkę z tuńczykiem i makaronem lub kurczakiem i suszonymi pomidorami. Świderki sprawdzą się także z serem białym - w wersji na słodko (z cukrem), czy na słono (z solą i pieprzem).Bezglutenowy makaron świderki to produkt w pełni wegański, który powstaje bez wykorzystania mąki pszennej, soi czy jajek. Najczęściej mąkę zastępuje się zmieloną czerwoną soczewicą lub mąką gryczaną pochodzącą z ekologicznych upraw. Kolor bezglutenowego makaronu może być pomarańczowy lub lekko czerwonawy. To doskonały wybór dla wszystkich tych, którzy są uczuleni na gluten, a nie chcą wyłączać ze swojej diety makaronu i ulubionych potraw.