Kiełbasy, parówki, kaszanki
Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Produkt polecany
BIO PLANET Cukier trzcinowy brązowy (demerarara) BIO 1 kg
Ważny do 31-07-2024
Produkt polecany
GARDEN GOURMET Falafel 190 g
GARDEN GOURMETFalafel190 g63,11 zł / kg
Super cena
11,9913,99
Do koszyka
Ważny do 18-10-2022
Ważny do 18-10-2022
MORLINY Berlinki Parówki wieprzowe 250 g
MORLINY BerlinkiParówki wieprzowe250 g16,76 zł / kg
Super cena
4,194,25
Do koszyka
Ważny do 22-10-2022
Ważny do 23-12-2022
Ważny do 06-10-2022
Ważny do 12-10-2022
Ważny do 09-10-2022
Ważny do 01-11-2022
WASĄG Parówki z indyka BIO 150 g
WASĄGParówki z indyka BIO150 g79,93 zł / kg
Super cena
11,9912,99
Do koszyka
Ważny do 12-10-2022
Ważny do 06-10-2022
Ważny do 05-11-2022
Ważny do 19-10-2022
Ważny do 06-10-2022
Ważny do 12-11-2022

Parówki, kiełbasy i kaszanki

Parówki, kiełbasy oraz kaszanki pojawiają się dosyć często w naszym menu - czy to na śniadanie, czy na kolację. Po te pierwsze sięga okazjonalnie około 70% Polaków, a 30% spożywa je raz w tygodniu. Można je łatwo i szybko przyrządzić, co jest niewątpliwą zaletą tego typu posiłku. Z kolei kiełbasy kładziemy najczęściej na kanapki, dodajemy do zapiekanek lub pieczemy. Kaszanki zaś to rarytas podawany na ciepło podczas grilla, a nawet w renomowanych restauracjach. Wszystkie te produkty mają swój niepowtarzalny smak, a ich jakość musi być poparta wysokiej jakości składem, którego należy pilnować każdorazowo sięgając na półkę sklepową.

Parówki – smaczne solo lub w innych potrawach

Parówki to wyrób homogenizowany, wykonany z mięsa oraz innych surowców poddanych zmieleniu na jednolitą masę bez widocznych i wyczuwalnych kawałków. Jego smak wzmacniany jest przyprawami, a w kolejnym etapie produkt poddawany jest obróbce cieplnej. Wewnątrz parówki znajduje się najczęściej mięso chude (z piersi kurczaka lub indyka czy szynki wieprzowej) oraz mięso tłuste (z golonki wieprzowej, pręgi wołowej, niestety czasem też MOM – czyli mięso oddzielane mechanicznie) oraz wiele innych dodatków i substancji wypełniających.Najlepsza parówka to ta z możliwie najkrótszym składem, bez azotynów, stabilizatorów, fosforanów, glutaminianu sodu, ekstraktu drożdżowego, wzmacniaczy smaku, maltodekstryny, zagęstników, przeciwutleniaczy i regulatorów kwasowości. Jej wsad mięsny powinien stanowić minimum 80% a najlepiej 90% produktu, a proporcja mięsa chudego do tłustego wynosić 1:1. Do tego tłuszcz ze skórek, woda oraz sól i mamy smaczną parówkę, która może stanowić posiłek solo lub być jednym z elementów różnych potraw.

Kiełbasy i kaszanki – idealne na stół na co dzień i od święta

Kiełbasy powstają ze zmielonego mięsa lub podrobów, przypraw i ziół, które po zmieszaniu wtłaczane są do jelita naturalnego lub osłonki celulozowej. W Polsce od wielu wieków wędzi się je, a w innych regionach Europy poddaje się długotrwałemu procesowi suszenia. Ich smak zależy od rodzaju mięsa: wieprzowego, wołowego, drobiowego czy cielęcego, a także różnorodnych kompozycji ziół stosowanych przez masarzy.Kaszanki to połączeniu krwi wieprzowej z kaszą oraz przyprawami. Przed wiekami na terytorium Polski przyrządzano ją na wiele sposobów: z wątrobą, podgardlem, mięsem z głów i skór wieprzowych, a wszystko to po ugotowaniu mieszano z kaszą (gryczaną, jęczmienną lub jaglaną), krwią, cebulą oraz pieprzem i majerankiem. Otrzymaną masę napychano do osolonych jelit.Dziś dobrze przygotowane kaszanki to źródło cennych mikroelementów, w tym łatwoprzyswajalnego żelaza hemowego, wspierającego odporność organizmu, produkcję krwinek oraz biorącego czynny udział w transporcie i magazynowaniu tlenu w komórkach. Zawierają cynk potrzebny do rozwoju i regeneracji tkanek, składnik enzymów trawiących białka, węglowodany oraz tłuszcze mające dobry wpływ na sprawność umysłową. Ponadto obecna w nich kasza jest bogata w fosfor, miedź, potas, witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy - idealny dla prawidłowej pracy układu pokarmowego.Można je podgrzewać na patelni, idealnie smakuje z grilla. Warto ją mieć w swoim menu, ale i jeść z umiarem, ze względu na podroby i skórki wieprzowe, które podwyższają stężeniu tłuszczu oraz złego cholesterolu.W naszym sklepie odnajdziesz szeroką ofertę zdrowych parówek, kiełbas i kaszanek, idealnych na każdą okazję – sprawdź sam!