Grill
Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Produkt polecany
CIF Mleczko do czyszczenia Normal 780 g
CIFMleczko do czyszczenia Normal780 g16,65 zł / kg
Super cena
12,9913,79
Do koszyka
Ważny do 27-10-2024
Produkt polecany
BIO PLANET Daktyle bez pestek suszone bezglutenowe BIO 1 kg
Ważny do 30-04-2023
Ważny do 22-12-2022

Mięso na grilla: karkówka i steki

Karkówka na grilla to jedno z najpopularniejszych dań przygotowywanych w sezonie wiosenno-letnim w polskich ogrodach, na działkach i nad wodą. Sklep Frisco.pl w swojej ofercie posiada szeroki asortyment odpowiednio przyprawionych mięs na grilla.Produkt wystarczy wyjąć i położyć na ruszcie, a następnie czekać aż się odpowiednio upiecze – tej sztuki nie trzeba nikomu specjalnie tłumaczyć, ekspertów od grillowania jest na prawdę sporo. Warto jednak wiedzieć, że karkówka wieprzowa cięta jest z odcinka szyjnego półtuszy wieprza, z kolei karkówka wołowa wyodrębniona jest z półtuszy lub przedniej ćwierćtuszy wołowej, która stanowi tylną część karku.Długość opiekania mięsa z grilla jest zależna od tego, jaka ma być krwistość. Im bardziej krwisty ma być stek, tym krócej powinien leżeć na rożnie. Mięso z grilla szybciej ulega odpowiedniej obróbce termicznej, dzięki czemu stek z grilla nie traci wartości odżywczych. Ten sposób przygotowania posiłku dodaje wyjątkowego smaku wędzonego mięsa. Mięso na grilla oferowane przez Frisco.pl pochodzi od lokalnych dostawców i przeszło odpowiednią selekcję. Wszystko po to, żeby mieć pewność, że je się dobre i sprawdzone mięso.Sklep Frisco.pl daje możliwość zakupu karkówki na grilla podzielonej na porcje lub w jednym kawałku, przyprawione lub bez przypraw - wszystko zależy od preferencji klienta. Karkówka to źródło m.in. witaminy z grupy B, selenu, żelaza czy potasu. Żelazo dostarczane przez mięso wieprzowe z karczku, zapewnia odpowiedni poziom czerwonych krwinek, dlatego zaleca się spożywanie czerwonego mięsa osobom z anemią. Oprócz tego spożywanie jej dostarcza do organizmu porcje przyswajalnego, wysokojakościowego białka, czyli ważnego budulca oraz tłuszczów niezbędnych do rozpuszczania się niektórych witamin (A, D, E, K). Dzięki tym składnikom wzmocniona zostaje odporność i gospodarka energetyczna. Witaminy zabezpieczają organizm przed różnego rodzaju chorobami. Świeże mięso zawsze można doprawić samemu, trzymając przez kilka godzin w marynacie, a następnie podać upieczone wraz z pieczywem i warzywami, również przygotowanymi na grillu. Należy jednak pamiętać, żeby czerwone mięso należy spożywać w sensownych ilościach – jego zbyt duża ilość w codziennej diecie raczej nie jest wskazana.

Mięso na grilla - z czym podawać?

Krucha i soczysta karkówka na grilla może zostać podana z dodatkami takimi jak np. sosy czy surówki. Stek na grilla można przygotować samemu w marynacie np. czosnkowej lub z wędzonej papryki. Karkówka wieprzowa bez kości lub z kością, pakowana jest w hermetycznym opakowaniu i transportowana w odpowiednio niskich temperaturach, by zachować swoje właściwości odżywcze, smakowe i estetyczne. W plastrach, pocięta w paski, w formie kotleta, świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami, frytkami, ryżem, a nawet makaronem. Stek na grilla może być np. doprawiony koprem, papryką, gorczycą, pietruszką, lubczykiem, tymiankiem, rozmarynem. Wszystko zależy jaki smak chcemy osiągnąć - bardziej ostry, czy delikatnie słodkawy.Karkówka na grilla może być daniem głównym, ale oprócz tego można ją spożywać na zimno jako przekąskę do piwa. Mięso z grilla może zostać podduszone z warzywami. Tak zawinięty w folię aluminiową kawałek mięsa z warzywami np. cebulą, będzie ucztą dla podniebienia. Tłuszcz wieprzowy znajdujący się w karkówce dostarczy organizmowi niezbędnej energii, częściowo wypala się na grillu. Steki z grilla mogą być przygotowane także z mielonego mięsa, w postaci burgerów. W połączeniu ze świeżą sałatą, pomidorami, korniszonami i cebulką, karkówka z grilla będzie smakować wyśmienicie. Można je podawać z musztardą majonezem czy ketchupem, ale sprawdzą się także różnego rodzaju sosy.