Wędzone
Sortuj

Rodzaje

Brak dodatkowych filtrów.

Marki

Brak dodatkowych filtrów.

Produkt polecany
NESCAFÉ Crema Kawa rozpuszczalna 200 g
NESCAFÉCrema Kawa rozpuszczalna200 g124,95 zł / kg
Super cena
24,9925,49
Do koszyka
Ważny do 30-05-2024
Produkt polecany
ORAL-B Pro-Expert Protection Płyn do płukania jamy ustnej 500 ml
Ważny do 30-08-2024
SUEMPOL Łosoś Norweski wędzony BIO 100 g
SUEMPOLŁosoś Norweski wędzony BIO100 g169,90 zł / kg
Przy zakupie 2 szt.Aktywuj promocję
16,99zł/szt.
18,99
Do koszyka
Ważny do 14-10-2022
SUEMPOL Premium Łosoś z Alaski wędzony plasterkowany 100 g
SUEMPOL PremiumŁosoś z Alaski wędzony plasterkowany100 g199,90 zł / kg
Przy zakupie 2 szt.Aktywuj promocję
19,99zł/szt.
10,99
Do koszyka
Ważny do 10-10-2022
Ważny do 23-10-2022
WĘDZARNIA MARÓZEK Pstrąg wędzony (333g-617g) 475 g
WĘDZARNIA MARÓZEKPstrąg wędzony (333g-617g)~475 g53,12 zł / kg
-15% przy zakupie 2 szt.!Aktywuj promocję
25,23zł/szt.
29,69
Do koszyka
Ważny do 13-10-2022
WĘDZARNIA MARÓZEK Sum wędzony filet (240g-360g) 300 g
WĘDZARNIA MARÓZEKSum wędzony filet (240g-360g)~300 g124,33 zł / kg
-15% przy zakupie 2 szt.!Aktywuj promocję
37,30zł/szt.
43,89
Do koszyka
Ważny do 13-10-2022
WĘDZARNIA MARÓZEK Jesiotr wędzony filet (200g-300g) 250 g
WĘDZARNIA MARÓZEKJesiotr wędzony filet (200g-300g)~250 g179,80 zł / kg
-15% przy zakupie 2 szt.!Aktywuj promocję
44,95zł/szt.
52,89
Do koszyka
Ważny do 14-10-2022
Ważny do 13-10-2022
Ważny do 20-10-2022
Ważny do 13-10-2022

Ryby wędzone

Ryby wędzone mają swój niepowtarzalny smak i aromat. Z jednej strony dostarczają do organizmu ogrom witamin i mikroelementów, z drugiej zaś budzą sporo wątpliwości jeśli chodzi o przyrządzanie ich przy użyciu dużej ilości soli oraz opiekanie dymem. W opinii dietetyków możemy je spożywać bez żadnych obaw raz w tygodniu – a w wśród nich wędzoną makrelę, wędzonego łososia a także wędzonego pstrąga.

Wędzenie ryb krok po kroku

Wędzi się wyłącznie świeże ryby, z niedawnego połowu, wpierw oczyszczając je z łusek, wszystkich wnętrzności, a także skrzeli i oczu. Następnie naciera mocno solą lub moczy w solance. Moczenie trwa, w zależności od wielkości ryby, od 40 minut do 3 lub 4 godzin i odbywa się w miejscu zacienionym, w temperaturze do 12 st. C. Przeważnie stosuje się do tego procesu sól niejodowaną lub wodę niechlorowaną, można dodać też odrobinę wywaru z warzyw korzennych lub białe wino.Następnie ryba jest starannie opłukiwana i osuszana. Najczęściej wędzi się ryby na drewnie bez kory, pochodzącym z drzew liściastych, takich jak: klon cukrowy, winorośl, bez, dąb biały, olcha czy orzech. Obróbka termiczna zależy od wyboru jednej z dwóch metod. Wędzenie „na zimno” oznacza, że wpierw ryba jest osuszana przez 20 do 50 minut w temperaturze 18-23 st. C, a później wędzona dymem rzadkim w nieco wyższej, bo od 20-28 st. C. Trwa to od kilku godzin do kilku dni. Ryby wędzone na zimno są trwałe, mniej podatne na zepsucie, ale ich waga początkowa ulega znacznemu obniżeniu. „Na gorąco” z kolei wędzi się zazwyczaj dwuetapowo, w temperaturze od 70 do 85 st. C - dzięki temu mięso jest delikatne i soczyste, a najsmaczniejsze tuż po przygotowaniu. Długość wędzenia lub osuszania ryby zależy od jej rozmiaru. Ryby można wędzić w całości lub w dzwonkach, a w postaci filetów na ruszcie (skórką do dołu).

Ryby wędzone – najpopularniejsze gatunki i ich właściwości odżywcze

Decydując się na zakup ryb wędzonych najczęściej sięgamy po makrelę, łososia lub pstrąga. Makrela wędzona jest niekwestionowanym źródłem pełnowartościowego białka, aminokwasów egzogennych, kwasów omega-3, selenu, fosforu, potasu oraz witamin D i A. Łosoś wędzony, oprócz białka i kwasów omega-3, zawiera selen, fosfor, magnez i cenne witaminy A, D, B6 i B12. Wędzony pstrąg z kolei dostarczy do naszego organizmu kwasy omega-3, fosfor, selen, wapń, magnez, żelazo, potas oraz witaminy A, D, B i E.Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą ryb wędzonych- wybór należy do ciebie czy rozsmakujesz się w wędzonej makreli, wędzonym łososiu czy wędzonym pstrągu.