Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
na bazie naturalnej pektyny owocowej
pyszne konfitury w 1 minutę
na 1 kg owoców
zapobiega pleśnieniu
cukier
substancja żelująca (pektyny)
regulator kwasowości (kwas cytrynowy)
substancja konserwująca (kwas sorbowy)
Produkt może zawierać śladowe ilości GLUTENU i MLEKA.
Określenie | w 100g | w jednostce |
---|---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 0 | 0 |
Wartość energetyczna (kcal) | 0 | 0 |
Wymiar liczbowy 500
Jednostka (specyficzna) | Gramów |
Typ | Zgrzewane |
Waga brutto 512
g
polski
Na 1 kg owoców lub 1 l soku Umożliwia szybkie przygotowanie konfitur i zapobiega ich pleśnieniu. Sposób przyrządzania: 1. Odważyć 1 kg umytych, wypestkowanych i rozdrobnionych owoców lub odmierzyć 1 l soku. 2. Cukier żelujący dokładnie wymieszać z owocami lub sokiem. Ciągle mieszając zagotować i gotować jeszcze przez 1 min (wiśnie i owoce mniej rozdrobnione gotować 3 min). 3. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany (ewentualnie pianę usunąć). Gorącą konfiturę lub galaretkę nałożyć do słoików (do pełna) i natychmiast szczelnie zamknąć. Słoiki ustawić na ok. 5 min dnem do góry. Wskazówki: - Aby zachować świeży kolor i wyostrzyć smak konfitur ze szczególnie słodkich owoców, można dodać sok z 1 cytryny lub szczyptę Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera. - Przy przyrządzaniu konfitury z większej ilości owoców należy przyjąć proporcje: 2 kg owoców + 2 opakowania Cukru żelującego 2:1. Nie zaleca się stosowania jednorazowo większej ilości składników. - Aby łatwiej wydrylować wiśnie lub inne owoce pestkowe, należy przed drylowaniem włożyć je na kilka minut do zamrażalnika.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Dżem truskawkowo-malinowy: 0,7 kg umytych, przebranych i odszypułkowanych truskawek włożyć do garnka i lekko zgnieść, następnie dodać 0,3 kg przebranych malin oraz 1 opakowanie Cukru żelującego 2:1 Dr. Oetkera. Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotować 3 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, zebrać pianę łyżką (ewentualnie mieszać do zaniku piany). Gorący dżem nałożyć do wyparzonych, suchych słoików i natychmiast zakręcić. Następnie odwrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Dżem wiśniowy: 1 kg umytych i wypestkowanych wiśni i 1 opakowanie Cukru żelującego 2:1 Dr. Oetkera wsypać do garnka, wymieszać i mieszając gotować ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, zebrać pianę łyżką (ewentualnie mieszać do zaniku piany). Gorący dżem nałożyć do wyparzonych, suchych słoików i natychmiast zakręcić. Następnie odwrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut. Więcej przepisów na: www.oetker.pl
Dr. Oetker
Marka | Dr. Oetker |
Domowe przetwory z Cukrem żelującym są jeszcze prostsze. Nie trzeba niczego odmierzać! Do świeżych, umytych owoców wsyp Cukier żelujący, zagotuj i gotowe! Dżemy i konfitury z produktami Dr. Oetkera nie pleśnieją, nie rozwarstwiają się i mają wspaniałą, dżemową konsystencję. Jeżeli preferujesz słodsze dżemy, polecamy Cukier żelujący 2:1, a jeśli wolisz przetwory niskosłodzone - Cukier żelujący 3:1.
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce