FRISCO FRESH
Ogórki krótkie krajowe 2-4 szt.
Cena przed obniżką: 5,39 zł
35% taniej
Pełny asortyment
Dostawa Frisco VAN
Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Zawierają sporo tłuszczu, bo aż 16 g w 100 g. To właśnie jest największa zaleta śledzi! Aż 70 proc. tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Szczególnie cenny jest kwas EPA, który rozszerza naczynia krwionośne, redukuje zlepianie krwinek i tworzenie zakrzepów. Ponadto reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz obniża poziom cholesterolu, a przy tym zwiększa odporność. Śledzie są bogatym źródłem witamin A i D oraz E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Jest w nich sporo witaminy B6 (100 g ryby pokrywa w 20 proc. dzienne zapotrzebowanie na B6) oraz witaminy B12 (jej zawartość w 100 g przewyższa dzienne zapotrzebowanie aż czterokrotnie). Śledzie dostarczają także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu. Pieczone na ruszcie albo w piekarniku (w folii aluminiowej lub w tzw. rękawie do pieczenia), duszone lub gotowane na parze są lekko strawne. Mogą być, zatem wartościowym daniem dla dzieci, młodzieży i seniorów. Powinny je jadać osoby cierpiące na choroby układu krążenia i niedokrwistość. Wędzenie na zimno odbywa się w temperaturze 30/33 st. i trwa do kilku dób. Przy wędzeniu w takiej temperaturze ryba jest dużo trwalsza niż przy wędzeniu na gorąco. Na zimno najczęściej wędzi się łososie, płaty śledziowe. Metoda produkcji: złowione w morzu. Obszar połowu: Połnocno-Wschodni Atlantyk FAO27 Morze Bałtyckie Narzędzie połowu: Woki. Kod alfa: HER
Zalecamy spożyć w ciągu dwóch dni od momentu dostawy.
Ogórki krótkie krajowe 2-4 szt.
Cena przed obniżką: 5,39 zł
35% taniej