FRISCO FRESH
Arbuz 5500-7000g
Cena przed obniżką: 26,99 zł
26% taniej
1. Ugotuj makaron Fettucine al dente w osolonej wodzie (zgodnie z czasem podanym na opakowaniu). Odcedź, zachowując ok. 1/3 szklanki wody z gotowania.
2. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej oliwę extra vergine na średnim ogniu. Dodaj plasterki czosnku i smaż przez 1–2 minuty, aż zaczną się lekko złocić – uważaj, by nie przypalić.
3. Dodaj do patelni przekrojone na pół pomidorki cherry. Duś je 4–5 minut, aż lekko zmiękną i puszczą sok. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
4. Wrzuć odcedzony makaron na patelnię z pomidorkami, dodaj trochę wody z gotowania i wymieszaj, aby sos delikatnie oblepił makaron.
5. Pokrusz fetę i dodaj do makaronu, razem z otartą skórką z cytryny i świeżą bazylią. Delikatnie wszystko wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą lub pieprzem.
6. Skrop dodatkową łyżką oliwy z oliwek przed podaniem. Podawaj od razu – najlepiej z kieliszkiem białego, wytrawnego wina.
Jak podawać:
To danie idealnie komponuje się z winem greckim lub włoskim – np. Vermentino, Fiano albo Assyrtiko.
1. Ugotuj makaron Spaghetti al dente w osolonej wodzie (według instrukcji na opakowaniu). Odcedź, zachowując 1/3 szklanki wody z gotowania.
2. W międzyczasie rozgrzej oliwę na głębokiej patelni. Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund, następnie wrzuć cukinię i paprykę. Smaż na średnim ogniu 4–5 minut, aż warzywa zmiękną, ale wciąż będą jędrne.
3. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, a następnie wlej białe wino. Gotuj 1–2 minuty, aż lekko odparuje. Wrzuć oliwki, kapary, oregano i chili – wymieszaj.
4. Dodaj ugotowany makaron i odrobinę wody z gotowania. Całość dobrze wymieszaj, aby sos połączył się z penne.
5. W osobnej miseczce rozgnieć krakersy pomidorowo-paprykowe na dość drobną, chrupiącą posypkę – ręką lub wałkiem. Możesz je lekko podprażyć na suchej patelni dla wzmocnienia smaku (ok. 1 minuty).
6. Przełóż makaron na talerze, posyp krakersową posypką, świeżymi ziołami i, jeśli chcesz, tartym serem.
Wskazówka sommeliera:
Dobrze pasuje białe wino z południa Francji lub Sycylii – np. Grillo, Vermentino, Picpoul de Pinet.
1. cebulę białą pokroić drobno i zeszklić na maśle na patelni.
2. Dodać pulpę pomidorową i gotować na wolnym ogniu.
3). Dodać sól i szczyptę włoskich ziół.
4. Łososia pokroić w kostki, posypać solą i czarnuszką.
Pieczenie :
Piec na blasze z papierem do pieczenia w ok. 180 °C przez ok. 10 minut
Podanie:
Ugotowany makaron Tagliatelle Melissa Primo Gusto (przepis na opakowaniu) ułożyć na talerzu, polać sosem, na wierzch położyć kapary, oliwki, krążki z czerwonej cebuli i łososia Smacznego!
1.Gnocchi gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.
2. Na oliwie podsmażamy cebulę, jak się zarumieni dodajemy pomidorki i przyprawy.
3. Po kilku minutach wlewamy przecier pomidorowy Melissa Primo Gusto, dodajemy serek śmietankowy i całość dokładnie mieszamy.
4. Do powstałego sosu dodajemy ugotowane wcześniej gnocchi.
5. Na kolec na całości dania układamy kawałki mozzarelli, posypujemy połową parmezanu i zapiekamy w 200 stopniach przez 15 minut z funkcją termoobiegu. Jeśli Twoja patelnia nie jest przystosowana do piekarnika, przykryj ją pokrywką i zapiekaj na małej mocy palnika.
Podanie:
6. Gotowe danie posypujemy pozostałym parmezanem oraz rukolą.
Smacznego!
Arbuz 5500-7000g
Cena przed obniżką: 26,99 zł
26% taniej
Winogrona jasne
Limonka 1szt.
Cytryna siatka
Marakuja ciemna
Ogórki krótkie krajowe 2-4 szt.
Ogórek krajowy
Pomidorki cherry myte
Pomidory 3-5szt. tacka
Papryka pepperoni czerwona 5-7 szt.
Cena przed obniżką: 6,99 zł
43% taniej
Papryka Habanero czerwona 15-17 szt.
Papryka MIX - tricolor
Papryka czerwona 2-4 szt.
Papryka zielona 1-2 szt.
Cena przed obniżką: 2,49 zł
Czosnek 1 główka
Cebula 5-8 szt.
Bakłażan 1 szt.
Cena przed obniżką: 5,99 zł
Cukinia zielona 2-3 szt.
Cena przed obniżką: 6,79 zł
41% taniej
Figi świeże extra 2 szt.
Morele
Cena przed obniżką: 10,99 zł