FRISCO FRESH
Arbuz 5500-7000g
Cena przed obniżką: 26,99 zł
26% taniej
1. Ugotuj makaron Fettucine al dente w osolonej wodzie (zgodnie z czasem podanym na opakowaniu). Odcedź, zachowując ok. 1/3 szklanki wody z gotowania.
2. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzej oliwę extra vergine na średnim ogniu. Dodaj plasterki czosnku i smaż przez 1–2 minuty, aż zaczną się lekko złocić – uważaj, by nie przypalić.
3. Dodaj do patelni przekrojone na pół pomidorki cherry. Duś je 4–5 minut, aż lekko zmiękną i puszczą sok. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
4. Wrzuć odcedzony makaron na patelnię z pomidorkami, dodaj trochę wody z gotowania i wymieszaj, aby sos delikatnie oblepił makaron.
5. Pokrusz fetę i dodaj do makaronu, razem z otartą skórką z cytryny i świeżą bazylią. Delikatnie wszystko wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą lub pieprzem.
6. Skrop dodatkową łyżką oliwy z oliwek przed podaniem. Podawaj od razu – najlepiej z kieliszkiem białego, wytrawnego wina.
Jak podawać:
To danie idealnie komponuje się z winem greckim lub włoskim – np. Vermentino, Fiano albo Assyrtiko.
1. Ugotuj makaron Spaghetti al dente w osolonej wodzie (według instrukcji na opakowaniu). Odcedź, zachowując 1/3 szklanki wody z gotowania.
2. W międzyczasie rozgrzej oliwę na głębokiej patelni. Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund, następnie wrzuć cukinię i paprykę. Smaż na średnim ogniu 4–5 minut, aż warzywa zmiękną, ale wciąż będą jędrne.
3. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, a następnie wlej białe wino. Gotuj 1–2 minuty, aż lekko odparuje. Wrzuć oliwki, kapary, oregano i chili – wymieszaj.
4. Dodaj ugotowany makaron i odrobinę wody z gotowania. Całość dobrze wymieszaj, aby sos połączył się z penne.
5. W osobnej miseczce rozgnieć krakersy pomidorowo-paprykowe na dość drobną, chrupiącą posypkę – ręką lub wałkiem. Możesz je lekko podprażyć na suchej patelni dla wzmocnienia smaku (ok. 1 minuty).
6. Przełóż makaron na talerze, posyp krakersową posypką, świeżymi ziołami i, jeśli chcesz, tartym serem.
Wskazówka sommeliera:
Dobrze pasuje białe wino z południa Francji lub Sycylii – np. Grillo, Vermentino, Picpoul de Pinet.
1. cebulę białą pokroić drobno i zeszklić na maśle na patelni.
2. Dodać pulpę pomidorową i gotować na wolnym ogniu.
3). Dodać sól i szczyptę włoskich ziół.
4. Łososia pokroić w kostki, posypać solą i czarnuszką.
Pieczenie :
Piec na blasze z papierem do pieczenia w ok. 180 °C przez ok. 10 minut
Podanie:
Ugotowany makaron Tagliatelle Melissa Primo Gusto (przepis na opakowaniu) ułożyć na talerzu, polać sosem, na wierzch położyć kapary, oliwki, krążki z czerwonej cebuli i łososia Smacznego!
1.Gnocchi gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu.
2. Na oliwie podsmażamy cebulę, jak się zarumieni dodajemy pomidorki i przyprawy.
3. Po kilku minutach wlewamy przecier pomidorowy Melissa Primo Gusto, dodajemy serek śmietankowy i całość dokładnie mieszamy.
4. Do powstałego sosu dodajemy ugotowane wcześniej gnocchi.
5. Na kolec na całości dania układamy kawałki mozzarelli, posypujemy połową parmezanu i zapiekamy w 200 stopniach przez 15 minut z funkcją termoobiegu. Jeśli Twoja patelnia nie jest przystosowana do piekarnika, przykryj ją pokrywką i zapiekaj na małej mocy palnika.
Podanie:
6. Gotowe danie posypujemy pozostałym parmezanem oraz rukolą.
Smacznego!
Arbuz 5500-7000g
Cena przed obniżką: 26,99 zł
26% taniej
Winogrona jasne
Limonka 1szt.
Cytryna siatka
Marakuja ciemna
Ogórki krótkie krajowe 2-4 szt.
Ogórek krajowy
Pomidorki cherry myte
Pomidory 3-5szt. tacka
Papryka Habanero czerwona 15-17 szt.
Papryka MIX - tricolor
Papryka czerwona 2-4 szt.
Papryka zielona 1-2 szt.
Cena przed obniżką: 2,49 zł
Czosnek 1 główka
Cebula 5-8 szt.
Bakłażan 1 szt.
Cena przed obniżką: 5,99 zł
Cukinia zielona 2-3 szt.
Cena przed obniżką: 6,79 zł
41% taniej
Figi świeże extra 2 szt.
Morele
Cena przed obniżką: 10,99 zł
Ser Feta D.O.P.
Ser sałatkowy w kostce
Ser Feta D.O.P.
Ser sałatkowo-kanapkowy tłusty (18% tł.)
Ser sałatkowo-kanapkowy półtłusty (12% tł.)
Ser Manouri D.O.P.
Ser Feta D.O.P.
Ser typu śródziemnomorskiego w zalewie solankowej (kostki)
Ser typu śródziemnomorskiego z czosnkiem i pietruszką w zalewie solankowej (kostki)
Ser typu śródziemnomorskiego z bazylią i oregano w zalewie solankowej (kostki)
Ser Feta D.O.P.
Ser typu śródziemnomorskiego w zalewie solankowej bez laktozy (kostki)
Ser typu śródziemnomorskiego z zielonymi oliwkami i czosnkiem w oleju (kostki)
Najniższa cena: 4,99 zł
Ser typu śródziemnomorskiego z chilli w oleju (kostki)
Najniższa cena: 4,99 zł
Ser typu śródziemnomorskiego z ziołami i przyprawami w oleju (kostki)
Najniższa cena: 4,99 zł
Ser typu śródziemnomorskiego z suszonymi pomidorami w oleju (kostki)
Najniższa cena: 4,99 zł
Ser Feta P.D.O.
Najniższa cena: 12,99 zł
Ser feta BIO
Ser Manouri
Ser biały do sałatek bez laktozy
Ser typu śródziemnomorskiego
Ser Halloumi
Najniższa cena: 14,39 zł
Ser Halloumi
Najniższa cena: 19,99 zł
Ser Halloumi
Ser na grilla lub patelnię (typu halloumi)
Ser Hiszpański
Ser Parmigiano Reggiano (klinek) D.O.P.
Najniższa cena: 34,49 zł
Jogurt naturalny typu greckiego (tł. 10%)
Jogurt naturalny typu greckiego (tł.10%)
Jogurt grecki
Jogurt grecki 10%
Jogurt typu greckiego
Ser Ricotta
Ser Ricotta
Ser Gran Ricotta (super cremosa)
Ser Mozzarella (kulka)
Ser Mozzarella light (kulka)
Ser Mozzarella (tarty)
Ser Mozzarella (mini kulki)
Mozzarella di Bufala Campana D.O.P.
Najniższa cena: 11,89 zł
Ser Mozzarella (kulka) BIO
Burrata (ser włoski)
Cena przed obniżką: 17,55 zł
32% taniej
Ser Burrata
Udo z kurczaka (500g-700g)
Polędwiczki z piersi kurczaka ze ścięgnem (400g-600g)
Kurczak tuszka (1120g-1680g)
Filet z piersi z kurczaka (400g-600g)
Filety świeże klasa A (400g-600g)
Polędwiczka z indyka (320g-460g)
Sznycle z fileta indyka
Noga królika (600g - 900g)
Szynka wieprzowa bez kości QAFP
Karkówka wieprzowa bez kości w plastrach