KAMIS
Curry - mieszanka przypraw


1. Masło utrzyj z cukrem.
2. Dodaj żółtka( białka odłóż), miód, wodę, śmietanę, mąkę ( odłóż 1 łyżeczkę) , sodę, kakao i przyprawę do piernika, wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta.
3. Bakalie oprósz delikatnie mąką dodaj do ciasta, wymieszaj.
4. Z białek ubij pianę, dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj.
5. Masę przełóż do podłużnej formy ( ok 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
6. Piecz ok 60 min. w temperaturze 170℃.
7. W rondelku podgrzewaj mleko z czekoladą mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
8. Wystudzony piernik polej polewą czekoladową

1) Wymieszaj wszystkie suche składniki ciasta.
2) Dodaj jajko, miód, roztopione masło, zagnieć jednolite ciasto i odstaw na kilka minut do lodówki.
3) Rozgrzej piekarnik do 180°C
4) Posyp blat mąką, rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm, wytnij ciasteczka foremkami do pierników
5) Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6) Piecz przez 10 minut, ostudź
7) W misce energicznie wymieszaj cukier puder z sokiem pomarańczowym, aż do uzyskania konsystencji lukru.
8) Posmaruj pierniki lukrem i odstaw do stężenia. Możesz je również udekorować posypką świąteczna.
9) Przechowuj w szczelnie zamkniętych pojemnikach z dodatkiem cząstkami pomarańczy

1. Rybę pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem, odstaw.
2. W rondelku podsmaż na oleju pora i cebulę, dodaj pozostałe warzywa, podlej 0,5 l wody, dodaj przyprawy, zamieszaj. Duś na wolnym ogniu ok 30 min. W połowie dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw do smaku solą i pieprzem.
3. W międzyczasie rybę oprósz mąką, usmaż na oleju, ułóż w płaskim naczyniu i przykryj gorącymi warzywami, odstaw do wystudzenia.

1. Grzyby namocz w gorącej wodzie
2. Buraki pokrój w cienkie plastry umieść w garnku, zalej wodą. Następnie dodaj grzyby, pozostałe warzywa, jabłka pokrojone na cząstki, liście laurowe oraz ziele angielskie.
3. Doprowadź do wrzenia a następnie gotuj na wolnym ogniu ok 30 min. Pod koniec dodaj zakwas, cukier, majeranek, dopraw pieprzem i solą do smaku.
4. Odstaw na kilkanaście godzin w chłodne miejsce, przed podaniem przecedź.
5. Podawaj gorący z uszkami z kapustą i grzybami.

1. Mąkę, wodę, masło wymieszaj i wyrób na jednolite ciasto dodając szczyptę soli, odstaw pod przykryciem. 2. Grzyby zalej wrzątkiem i mocz ok 2 godz., następnie gotuj je ok 1 godz., odsącz i drobno posiekaj 3. Kapustę gotuj ok godz. dokładnie odciśnij i posiekaj drobno. 4. Cebule podsmaż na oleju na złoty kolor. 5. Grzyby połącz z kapustą, cebulą dodaj majeranek, dopraw pieprzem i solą dokładnie wymieszaj 6. Ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj krążki o średnicy 6-7 cm, napełniaj farszem, formuj pierogi. 7. Gotuj w osolonej wodzie ok 6-8 min. 8. Idealnie smakują podsmażone na oleju

1. Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na kilka godzin do namoczenia następnie przecedź, pozostawiając wodę w której się moczyły.
2. Na oleju podsmaż cebule dodaj pokrojone w paski grzyby i smaż razem kilka min. , przełóż do garnka z wodą w której się moczyły , w razie potrzeby dolej wody.
3 Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, goździki i gotuj ok 1 godz.
4. W połowie dodaj pokrojoną w kostkę włoszczyznę.
5. Pod koniec gotowania dodaj nalewkę wiśniową, dopraw do smaku pieprzem i solą

1. Śledzie namocz w zimnej wodzie przez ok 8-10 godz. wyjmij o osusz ręcznikiem papierowym, pokrój pod ukosem na mniejsze kawałki .
2. Pozostałe składniki energicznie wymieszaj, dodaj do śledzi, ponownie delikatnie wymieszaj, odstaw na kilka godz.
Curry - mieszanka przypraw
Pieprz biały mielony
Pieprz ziołowy
Koperek
Kminek cały
Kminek mielony
Kolendra (nasiona)
Przyprawa do kurczaka złocista
Przyprawa do kurczaka po staropolsku
Przyprawa do flaków
Przyprawa do dań z ziemniaków
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Przyprawa do mięsa mielonego
Przyprawa do ryb
Przyprawa do gulaszu
Chili
Imbir mielony
Kurkuma
Cząber
Estragon
Rozmaryn
Zioła do sałatek z dodatkiem warzyw
Natka pietruszki
Przyprawa kuchni włoskiej
Czosnek staropolski
Pieprz zielony ziarnisty
Przyprawa do gyrosa
Pieprz kolorowy ziarnisty - młynek
Najniższa cena: 11,99 zł
Cynamon kora
Najniższa cena: 7,99 zł
Anyż (gwiazdki)
Najniższa cena: 7,99 zł
Ocet z białego wina
Ocet jabłkowy (z polskich jabłek)
Przyprawa do piernika
Musztarda delikatesowa (łagodna)
Najniższa cena: 3,79 zł
Musztarda chrzanowa (lekko ostra)
Sól morska jodowana - młynek
Najniższa cena: 11,99 zł
Pieprz cytrynowy
Musztarda francuska (lekko ostra)
Musztarda rosyjska (bardzo ostra)
Najniższa cena: 3,59 zł
Musztarda sarepska (ostra)
Najniższa cena: 3,79 zł
Musztarda sarepska (ostra)
Musztarda delikatesowa (łagodna)
Kardamon owoce
Czosnek granulowany mielony w całości
Gałka muszkatołowa mielona
Przyprawa do sernika i mas serowych
Przyprawa do pizzy
Przyprawa do grzańca
Czosnek płatki
Pieprz czarny ziarnisty - młynek
Najniższa cena: 11,99 zł
Przyprawa do sosu tzatziki
Wanilia - laska
Najniższa cena: 19,99 zł
Sos sałatkowy włoski
Sos sałatkowy francuski
Sos sałatkowy czosnkowy
Papryka wędzona słodka mielona
Suszone pomidory z chili
Przyprawa do karpia