KAMIS
Curry - mieszanka przypraw
1) Kurczaka pokrój w grubą kostkę, podsmaż na złoty kolor na dużej patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz borowiki
2) Wsyp kaszę, dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj.
3) Wlej bulion, dodaj bób, gotuj wszystko razem na wolnym ogniu przez ok 30 min. nie mieszając, aż kasza będzie miękka a woda odparuje (w razie konieczności podlewaj w trakcie wodą).
1) Do mięsa z indyka dodaj jajko, połowę parmezanu, cebulę podsmażona na niewielkiej ilości oleju, dopraw do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
2) Uformuj klopsiki około 12 szt. Podsmaż je na dużej patelni, zdejmij.
3) Na tej samej patelni podsmaż pora, dodaj śmietankę, zioła prowansalskie, włóż klopsiki, duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 min., jeżeli sos jest zbyt gęsty podlej wodą.
4) Dopraw do smaku sola i pieprzem, przed podaniem posyp pozostałym parmezanem.
Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania:25 min.
Poziom trudności: łatwy
Porcje: 4
1) W garnku podsmaż na maśle cebulę , dodaj dynię, ziemniaki, marchew, smaż 3 min., dodaj bulion warzywny, gotuj ok 40 min
2) Dodaj mleko kokosowe, przyprawę, dokładnie zblenduj.
3) Podawaj z fetą, kolendrą i uprażonymi na suchej patelni pestkami z dyni.
4) Krem z dyni możesz również podawać z Chrupiący mix do sałatek i zup, Grzanki pomidorowe z pestkami dyni KAMIS
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 40 min.
Poziom trudności: łatwe
Porcje: 6 porcji
1) Na dużej, mocno rozgrzanej patelni podsmaż na oliwie cebulę razem z boczniakami .
2) Dodaj pozostałe bakłażana, cukinię , papryki, duś razem 5 min.
3) Dodaj kuskus, pomidory, przyprawy, podlej ok 250 ml wody. Gotuj na wolnym ogniu ok 20 min. aż sos zgęstnieje , w trakcie zamieszaj.
4) Dopraw solą i pieprzem, Przed podaniem posyp fetą i natką pietruszki.
Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania:30 min.
Poziom trudności: łatwy
Porcje: 4
1) Obrane jabłko przekrój na pół, wytnij gniazda nasienne, pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj.
2) Jajko wybij do miski, dodaj cukier, cukier wanilinowy, dokładnie wymieszaj trzepaczka lub mikserem, dodaj olej ponownie wymieszaj.
3) Dodaj jogurt, wymieszaj, dodaj mąkę, proszek do pieczenia , wyrób na jednolitą masę.
4) Taltaletki wysmaruj masłem , do każdej włóż po 2-3 łyżki ciasta, tak do 2/3 wysokości foremek, przykryj plastrami jabłek, oprósz cukrem wymieszanym z cynamonem.
5) Piecz w piekarniku przez 25 min. w temperaturze 175 ℃.
6) Wystudzone tartaletki wyjmij z foremek, ozdób cukrem lub owocami
Czas przyg: 25 min..
Czas gotowania: 25min.
Poziom trudności: łatwe
Porcje: 8 szt
1)Mąkę, mąkę migdałową, cukier, i sól wymieszaj, dodaj, masło, jajko i wodę, wyrób na jednolite ciasto.
2) Z ciasta uformuj krążek, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godz.
3) W celu przygotowania nadzienia wymieszaj w misce cukier, mąkę, sól, cynamon, dodaj jabłka wymieszane z aromatem waniliowym.
4) Wszystko delikatnie wymieszaj, wyjmij jabłka, mąkę z przyprawami odstaw.
5) Ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia tak aby miało 30 cm. średnicy, 3cm od brzegu rozprowadź mąkę z przyprawami, która pozostała po jabłkach.
6) Ułóż jabłka, brzegi ciasta zawiń, posmaruj ubitym białkiem, oprósz płatkami migdałów.
7)Ciasto piecz w 190 st. ok 30 min., wystudź, Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Czas przyg: 30 min.+ czas studzenia ciasta
Czas gotowania:30 min.
Poziom trudności: łatwe
Porcje: 6
Curry - mieszanka przypraw
Pieprz biały mielony
Pieprz ziołowy
Koperek
Kminek cały
Kminek mielony
Kolendra (nasiona)
Przyprawa do kurczaka złocista